Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

«Ανάσταση»… τα Χριστούγεννα έφερε για τα καταστήματα το click away τον Δεκέμβριο – Τι δείχνουν στα στοιχεία

«Ανάσταση»… τα Χριστούγεννα έφερε για τα καταστήματα το click away τον Δεκέμβριο – Τι δείχνουν στα στοιχεία

Μπορεί το click away να είναι κάτι νέο για την Ελλάδα, ωστόσο έγινε δεκτό με ιδιαίτερη θέρμη από το καταναλωτικό κοινό, ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες καταστημάτων, όπως τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα καλλυντικών και στα φαρμακεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.

Όμως παρά το γεγονός ότι η αγορά περιμένει τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι, οι πιθανότητες να ανοίξει η αγορά την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, είναι μάλλον ανύπαρκτες.

Σήμερα οι λοιμοξιολώγοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και εν συνεχεία η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, δείχνουν ότι το μόνο που θα ανοίξει την Δευτέρα θα είναι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και καμία άλλη δραστηριότητα.

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το μέτρο του click away είχε ιδιαίτερα απήχηση στο καταναλωτικό κοινό και το πείραμα κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο. Όπως τόνισε «τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση δεν ήταν καλή με την έννοια να καλυφθούν οι απώλειες που υπήρχαν ωστόσο το μέτρο που έθεσε η κυβέρνηση είχε θετικά αποτελέσματα για να βοηθήσει κάπως -λιγότερο ή περισσότερο- όλη την επιχειρηματικότητα».

Τα αποτελέσματα του click away

Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία, στο διάστημα 13 έως 31 Δεκεμβρίου οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο εκτός τροφίμων αυξήθηκαν κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι ενώ η πτώση έτρεχε με ρυθμό 59%, με την έναρξη του click away περιορίστηκε στο 40%.

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν όλο αυτό το διάστημα είναι τα βιβλιοπωλεία στα οποία καταγράφεται αύξηση 76%, ενώ σημαντική αύξηση πωλήσεων είναι τα αξεσουάρ, τα καλλυντικά και τα φαρμακεία.

18 Ιανουαρίου και βλέπουμε

Η περίπτωση να ανοίξει η αγορά με click away την Δευτέρα είναι μάλλον απίθανη, και ως οι όποιες ελπίδες μεταφέρονται για την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αν τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδος το επιτρέψουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει παράταση μίας ακόμη εβδομάδος και ου το καθ’ εξής.

Μέχρι την έναρξη της δραστηριότητας του εμπορίου, τα εργαλεία για την άμβλυνση των επιπτώσεων είναι:

  • Μηδενικό ενοίκιο τον Ιανουάριο για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή.

  • Επιστρεπτέα 5, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου, με πιθανή παράταση μόνο για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (που είναι σε περιοχές με σκληρό lockdown).

  • Χρήση άλλων εργαλείων για την αύξηση της ρευστότητας.

  • Μετάθεση για αργότερα υποχρεώσεων, είτε προς την Εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην περίπτωση που τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αναβολή στο άνοιγμα της αγοράς, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει και ανάλογη αναβολή της έναρξης των εκπτώσεων που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Και αυτό διότι αν η έναρξη δεν αλλάξει, τότε τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις εκείνες που διαθέτουν οργανωμένα eshop.

Να σημειωθεί ότι μία από τις τελευταίες ελπίδες του εμπορικού κόσμου να σώσει μέρος της παρτίδας είναι οι εκπτώσεις, αφού στην περίοδο των εορτών χάθηκε τζίρος άνω των 2 δις. ευρώ.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις