Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ανατιμήσεις στην Ενέργεια: Τα χρήματα που γλίτωσαν οι καταναλωτές από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Ανατιμήσεις στην Ενέργεια: Τα χρήματα που γλίτωσαν οι καταναλωτές από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Το αποτύπωμα των μέτρων στήριξης που προωθεί τους τελευταίους μήνες το κυβερνητικό επιτελείο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση παρουσιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, όπως αναφέρουν, αποσοβήθηκε για τους καταναλωτές, με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα διατηρηθούν για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Όπως μάλιστα αναφέρουν από το υπουργείο, η θέσπιση των επιδοτήσεων είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, σε μια περίοδο που οι τιμές διαμορφώνονται τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας σε ύψη – ρεκόρ, η Ελλάδα να είναι τον περασμένο μήνα μία από τις τρεις χώρες της ΕΕ όπου οι τελικές, πραγματικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκαν σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκαν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και την μηνιαία έρευνα για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε 33 χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας (https://www.energypriceindex.com/), η εικόνα για τις τιμές διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στην Ελλάδα (Αθήνα) η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τους φόρους τον Ιανουάριο ήταν 18,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα (185,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα), έναντι 26,07 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27. Ακριβότερες χώρες της ΕΕ είναι η Γερμανία (50,07 λεπτά/ kwh), η Δανία (46,69) και το Βέλγιο (45,87 λεπτά / kwh).
  • Τον ίδιο μήνα, τον Ιανουάριο, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το γεγονός ότι η λιανική διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από την χονδρική τιμή, οφείλεται στις επιδοτήσεις που εφαρμόζονται το τελευταίο εξάμηνο και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
  • Τον Ιανουάριο η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκε στα 26,07 λεπτά / κιλοβατώρα από 23,44 λεπτά τον Δεκέμβριο. Αντίθετα στην Ελλάδα η μέση τιμή μειώθηκε στα 18,51 λεπτά, από 22,55 λεπτά / κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο. Οι τιμές μειώθηκαν στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Νορβηγία ενώ αυξήθηκαν σε όλες τις άλλες χώρες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στη Ρουμανία (46 %) και τη Γερμανία (38 %).

Η μείωση των τιμών τον περασμένο μήνα δεν σημαίνει βέβαια ότι επέστρεψαν σε λογικά επίπεδα, αλλά παραμένουν σε σημείο – ρεκόρ, γεγονός που εξηγεί άλλωστε την ανάγκη διατήρησης των κρατικών επιδοτήσεων. Επιπλέον ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι βιώσιμα για την πλειονότητα των καταναλωτών και για το λόγο αυτό – πρόσθεσε – η επιχείρηση θα συνεχίσει την πολιτική εκπτώσεων, πέρα από τις επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα την εξέλιξη τιμών και επιδοτήσεων:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις