Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ανάβει σήμερα το «πράσινο φως» το Eurogroup για την δόση των 5,7 δισ.

δόση eurogroup

Μετά από 100 ημέρες, από τότε που η τρόικα άναψε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, το Eurogroup σήμερα – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ προς την Ελλάδα.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες αφορούσαν την έκδοση θετικής γνώμης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Ελληνικού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών στην επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος», ώστε να αξιολογηθεί ως υλοποιημένη η προαπαιτούμενη δράση.

Πάντως, ειδικά για τους πλειστηριασμούς η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρει πως το 2018 θα είναι έτος προκλήσεων. Όπως σημειώνεται, οι τράπεζες σχεδιάζουν φέτος να δημοπρατήσουν περίπου 10.000 ακίνητα, στόχος που είναι φιλόδοξος και απαιτεί 1.000 δημοπρασίες ανά μήνα από τον Μάρτιο του 2018 και μετά και 2.000 δημοπρασίες κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Κατά την ίδια έκθεση ο αριθμός των πλειστηριασμών θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω σε 40.000 ετησίως κατά τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου οι τράπεζες να πιάσουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί έναντι της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί πως και η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών σήμερα αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και για την πρόοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα κατά την πρώτη αποστολή για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αν και η επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών τοποθετεί στα 6,5 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, εκτιμώντας πως τα συνολικά έσοδα της χώρας θα διαμορφωθούν σε 88,5 δισ. ευρώ και οι συνολικές δαπάνες σε 82,1 δισ. ευρώ, ωστόσο αναφέρει πως το δημοσιονομικό αυτό σενάριο υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες, καθώς βασίζεται στην υπόθεση της πλήρους εκτέλεσης των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, τα οποία στο παρελθόν ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, ιδίως όσον αφορά τις επενδυτικές δαπάνες.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στην έκθεση «οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία του προγράμματος θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη»και τονίζεται πως ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η ενδεχόμενη υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων το 2018, γεγονός που θα παρεμπόδιζε τη συνολική αύξηση των επενδύσεων.

Οι αναφορές της τρόικας στο μακροοικονομικό περιβάλλον και την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι τυχαίες. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη η κυβέρνηση στην εγκύκλιο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,3% από 2,5% προηγουμένως.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις