Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανοίγει τα χαρτιά του σήμερα το ΔΝΤ για την Ελλάδα

ΔΝΤ Ελλάδα

Μετά από πολλά χρόνια σήμερα το ΔΝΤ προχωρεί σε επίσημες ανακοινώσεις για την Ελλάδα. Μπορεί να μην ανακοινώνει την περιβόητη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία αναμένουν η Αθήνα, οι Βρυξέλλες και βέβαια οι αγορές, αλλά θα δώσουν τον στίγμα της επόμενης ημέρας και κυρίως πόσο αποφασισμένο είναι το Ταμείο να εμείνει στις πάγιες θέσεις του για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά στα καυτά θέματα των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, «το ΔΝΤ μεριμνά ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο και όλοι το σεβόμαστε αυτό. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις. Υπό την οπτική αυτή το ΔΝΤ θα στηρίξει αυτή την πρόοδο».
Η απάντηση του Ράις είναι παρόμοια με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, ο οποίος απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής τόνισε πως το ΔΝΤ θα έχει ενεργή ανάμιξη στην μετά- προγραμματική εποπτεία της Ελλάδος. «Είμαστε ευγνώμονες για την εμπειρία που θα παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο αυτό», είπε εμφατικά ο Σόλτς.
Με απλά λόγια, ο ενισχυμένος ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα έρχεται να διασφαλίσει πως οι «βαθμοί ελευθερίας» στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής που θα αποκτήσει η κυβέρνηση μετά τις 20 Αυγούστου δεν θα οδηγήσουν στην αναστροφή συμφωνημένων μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η περικοπή του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις