Χρηστικά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ισχυρή ζήτηση λόγω άδειων δεξαμενών και κακού καιρού – Αίτημα για προκαταβολή του επιδόματος νωρίτερα

Εάν εκταμιευθεί το 70% του επιδόματος τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, θα διευκολυνθεί πολύς κόσμος να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται την πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με την επιδείνωση του καιρού και τις άδειες δεξαμενές των πρατηριούχων -που περίμεναν το τέλος του πολέμου στο Ιράν και την επιστροφή των τιμών στην κανονικότητα για να κάνουν προμήθειες- να προοιωνίζονται ισχυρή ζήτηση και τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη σεζόν, ειδικά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαινόταν γύρω στα 1,75 ευρώ το λίτρο, με σχεδόν μηδενικές πωλήσεις από του πρατηριούχους.

Ο κόσμος πίστευε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε λίγες εβδομάδες -αυτό δήλωνε τότε και ο Ντόναλντ Τραμπ-, οπότε οι τιμές θα πέσουν. Έτσι, οι καταναλωτές ανέβαλαν τις αγορές, όπως αναφέρει στο newsit ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Πλέον υπάρχει κινητικότητα και «χτυπάνε τα τηλέφωνα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Oι τιμές στην αγορά

Στα αστικά κέντα η τιμή την πρώτη ημέρα, κατά την πρεμιέρα της αγοράς, κυμαίνεται σε 1,55 ευρώ ανά λίτρο, όπως ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η εικόνα στην αγορά διαμορφώνεται από τους ανεξάρτητους πρατηριούχους και τα δίκτυα των μεγάλων παικτών που λειτουργούν διυλιστήρια αλλά και δικά τους δίκτυα πρατηρίων, όπως οι αλυσίδες ECO και BP που άνοιξαν με τιμές 1,49 και 1,51 ευρώ το λίτρα αντίστοιχα και τον ανταγωνισμό να προσφέρει τιμές στα 1,50-1,51 ευρώ το λίτρο.

Σε γενικές γραμμές ο κανόνας για Αττική, Θεσσαλονίκη και κάποιες μεγάλες πόλεις της επικράτειας είναι μέση τιμή στα 1,55 ευρώ αν και υπάρχουν επαγγελματίες που μπορεί να πουλάνε και σε χαμηλότερες τιμές, 1,53-1,54 ευρώ το λίτρο.

Παρατηρούνται ωστόσο και υψηλότερες τιμές, π.χ. αναφέρονται τιμές 1,57 με 1,60 ευρώ το λίτρο στα Γιάννενα, πάνω από 1,58 ευρώ στην Καστοριά κ.ο.κ..

Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι φθηνό, είναι όμως προσιτό

«Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι φτηνό φέτος αλλά είναι προσιτό στα 1,55 ευρώ το λίτρο», σχολιάζει στο Newsit o κ. Κιούσης, συνεκτιμώντας το όφελος από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%.

Το επίδομα προφανώς αφορά μια μερίδα που πληθυσμού, αυτούς που το έλαβαν και πέρυσι, καθώς τα κριτήρια παραμένουν σταθερά, με πιο ευνοημένους τους πολίτες που κατοικούν στις πιο βόρειες και ψυχρές περιοχές της χώρας όπως π.χ. Καστοριά και Νευροκόπι.

Νωρίτερα η προκαταβολή του επιδόματος

Αυτό πάντως που θα έδινε πραγματική ανακούφιση στην αγορά θα ήταν να δοθεί νωρίτερα φέτος -λόγω των έκτακτων συνθηκών- η προκαταβολή της επιδότησης, η οποία συνήθως εκταμιεύεται τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Εάν εκταμιευθεί το 70% τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου, θα διευκολυνθεί πολύς κόσμος να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης πριν τις γιορτές. Αυτό θα βοηθήσει την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Κιούση που εξηγεί ότι η επιδότηση δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και κάθε άλλο μέσο θέρμανσης.

Οι τάσεις για τις τιμές

Αναφορικά τώρα με την τάση των τιμών στην αγορά στο επόμενο διάστημα δεν υπάρχει δυνατότητα για ασφαλή πρόβλεψη. Παρόλαυτά, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές.

  • Ας ληφθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάζει ανά 15ήμερο το πλαίσιο στήριξης.
  • Επίσης, ρυθμιστικός παράγοντας είναι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
  • Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με την κρίσιμη παράμετρο των καιρικών συνθηκών θα επηρεάσουν και τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Επίδομα θέρμανσης: Λιγότερα από τα 2/3 του περσινού κονδυλίου πήγαν στα νοικοκυριά – Ποια είναι τα κριτήρια για να πάρουν έως 1.560 ευρώ φέτος
Οι περσινές πληρωμές υπολείπονται κατά 96,7 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το μέγιστο ποσό
The man connects a 4 inch PVC suction hose to the flange fitting on the trucks tank. 10