Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ανοιχτό “παράθυρο” από ΕΚΤ για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ

Ανοιχτό “παράθυρο” από ΕΚΤ για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ

Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι πλέον ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όχι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αυτά καθεαυατά.

Και το ερώτημα που τίθεται πολύ λογικά είναι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεχτεί να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Από τη Φραγκφούρτη, ενώ επισήμως τηρούν σιγή ασυρμάτου, σε ερώτηση του newsit.gr αν αυτό είναι εφικτό η απάντηση είναι πως δεν έχει ακόμα συζητηθεί τέτοιο θέμα στο διοικητικό συμβούλιο και πως θα συζητηθεί μετά την απόφαση που θα πάρει το Eurogroup, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι τα πάντα είναι ανοιχτά.

Οταν η απάντηση ετέθη υπόψη κυβερνητικού στελέχους, η δική του εκτίμηση ήταν πως στη σύνοδο κορυφής θα μπορούσε να ανοίξει η πόρτα για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αν στο Eurogroup δεν υπάρξει συμφωνία που να ικανοποιεί αυτή την επιδίωξη.

Στη συνέχεια εξήγησε πως μία ισχυρή πολιτική δέσμευση στη σύνοδο κορυφής, θα ήταν εφικτό να λύσει τα χέρια του Μάριο Ντράγκι.

Συνέστησε, όμως, να περιμένουμε ως το Eurogroup, γιατί οι διαβουλεύσεις είναι πολύ έντονες και εντατικές, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι στο τραπέζι υπάρχει και μία νέα πρόταση, η γαλλική, η οποία έχει αρκετά ισχυρή στήριξη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Όβερβελτ ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν «περιθώρια ελιγμών» έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία για στο ελληνικό ζήτημα που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η γαλλική πρόταση προβλέπει ότι για το ελληνικό χρέος ή λήψη ή όχι μέτρων για το χρέος θα συνδεθεί με την πορεία της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα με το ρυθμό που κινείται το ΑΕΠ.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε