Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ στο ΔΝΤ

Στη συνέντευξη ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν είναι ο κ. Παπανδρέου που είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα.

 Επιβεβαίωσε επίσης τη φημολογία των τελευταίων ημερών σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα στάδιο διαπραγμάτευσης για την παράταση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια που έλαβε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ και σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που επικαλείται το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι η παράταση της καταβολής των δόσεων δεν σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις αναφορικά με το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους καθώς φαίνεται τα έτη 2014 και 2015 το κόστος εκτοξεύεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα έτη είναι μετά τη λήξη του μνημονίου. Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υποβάλλει επισήμως κανένα τέτοιο αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα μελετά την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου της στην Ελλάδα κατά 2 έως και 5 χρόνια µελετά η τρόικα.
Αυτό, προκειµένου να διευκολύνει την εξυπηρέτησή του και να καθησυχάσει τις αγορές, που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα έβγαζε πέρα, µε τόσο υψηλές δανειακές ανάγκες, ιδίως κατά τη διετία 2014-2015.

Ολες οι ενδιαφερόµενες πλευρές έχουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, συµφωνήσει στη λύση αυτή, µε εξαίρεση τη Γερµανία, η οποία – όπως και στην περίπτωση του µηχανισµού στήριξης της Ελλάδας – προβάλλει εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και δεν είναι διατεθειµένη να τη συζητήσει προς το παρόν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερµανία, όπου µια ενδεχόµενη τέτοια απόφα ση θα απαιτήσει και πάλι κοινοβουλευτική έγκριση, δεν θέλει να ανοίξει το θέµα πριν από το καλοκαίρι του 2011.

Την πρόθεση του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου να προχωρήσει στην επιµήκυνση αποκάλυψε χθες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Βloomberg ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν, προσφέροντας άµεσα µια πρώτη ανάσα ανακούφισης στην Ελλάδα. Ηδη χθες τα spreads των δεκαετών οµολόγων υποχώρησαν κατά 51 µονάδες και διαµορφώθηκαν στις 700 µονάδες.

Για την διαφθορά

«Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα και στα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή η διαφθορά γιγαντώθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι».

Σε ερώτηση για το ποιός Πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «εγώ δεν είπα ότι την δήλωση την έκανε ο κ. Καραμανλής, αλλά είπα ότι δεν την έκανε ο σημερινός Πρωθυπουργός. Δεν μπορώ να ξέρω ποιός ακριβώς έκανε αυτή τη δήλωση. Ο κ. Γιούνγκερ γνωρίζει ποιός την έκανε».

Επίσης δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από πράγματα και έχει πάρει διάφορα μέτρα για να περιορίσει την διαφθορά στη χώρα και την φοροδιαφυγή.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρ της παράτασης αποπληρωμής του δανείου το ΔΝΤ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε