Άντεξαν οι ελληνικές εξαγωγές στην πανδημία – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021

Το θετικό μομέντουμ που ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να διατηρήσουν οι ελληνικές εξαγωγές και στη διάρκεια της περσινής, εξαιρετικά δύσκολης, χρονιάς. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στο διεθνές εμπόριο, το οποίο υπέστη πρωτοφανές πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι Έλληνες Εξαγωγείς κατάφεραν να κρατήσουν τη θέση τους, τροφοδοτώντας απρόσκοπτα τις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικό τις ανθεκτικότητας αλλά και των προοπτικών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι το θετικό πρόσημο που εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή για το σύνολο του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το 2020 η αξία των ελληνικών εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 3,2% και ανήλθε σε 24,05 δισ.€. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι κλάδοι των Χημικών (+10,3%), των Βιομηχανικών (+18,7%), καθώς και των κατηγοριών Ποτά & Καπνός (+6,4%) και των Λαδιών (+7,1%).

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε τα εξής: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στο παγκόσμιο εμπόριο την περσινή χρονιά κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πέτυχαν να εμφανίσουν θετικό πρόσημο, με τους κλάδους των Τροφίμων, των Χημικών, των Βιομηχανικών και των λαδιών να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Οι Έλληνες εξαγωγείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής χρονιάς, με τους οιωνούς να προδιαγράφονται θετικοί».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ η αξία των ελληνικών εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Δεκέμβριο 2020 παρουσίασε αύξηση 12,9%, με τους κλάδους των τροφίμων (+27%), των μηχανημάτων (+37,5%), των βιομηχανικών (+15,8%), των χημικών (+7,6%), αλλά και των λαδιών (+20,1%) να ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους.

Για το μήνα Δεκέμβριο οι εισαγωγές παρέμειναν πρακτικώς στάσιμες (+0,6%) και οδήγησαν σε  συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά -16,9%.

Συνολικά πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές το Δεκέμβριο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 2,5%, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης της αξίας των κλάδων που προαναφέρθηκαν.

Ανοδική, επομένως είναι η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2020 καθώς αυξήθηκαν κατά 72 εκατ. ευρώ ή κατά 2,5% και ανήλθαν σε 2,98 δισ. ευρώ έναντι 2,91 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων όμως των  πετρελαιοειδών,  η εικόνα που παρουσιάζεται είναι σαφέστατα πολύ καλύτερη, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η μεγάλη πτώση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 17,3%. Οι εξαγωγές αγαθών, χωρίς τα πετρελαιοειδή,  ανήλθαν στα 2,23 δισ. ευρώ από 1,98 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 255,1 εκατ. ευρώ ή κατά 12,9%.

Υποχώρηση καταγράφεται στις εισαγωγές το Δεκέμβριο του 2020 καθώς υποχώρησαν κατά 104,4 εκατ. ευρώ ή κατά -2,3% και ανήλθαν σε 4,44 δισ. ευρώ έναντι 4,54 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,39 δισ. ευρώ από 3,37 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 19,5 εκατ. ευρώ ή κατά 0,6%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε το Δεκέμβριο του 2020 κατά 176,4 εκατ. ευρώ, ή κατά -10,8%, στα -1,46 δισ. ευρώ από -1,64 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα επίσης μειώθηκε, στα -1,16 δισ. ευρώ από -1,39 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 235,6 εκατ. ευρώ ή κατά -16,9%.

Η αύξηση των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) κατά το μήνα Δεκέμβριο, ανακόπτει την πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, και οδηγεί σε μείωση μεν των εξαγωγών της χώρας, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο για το δωδεκάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου μειώνονται κατά 3,16 δισ. ευρώ ή κατά -9,3% και ανήλθαν σε 30,71 δισ. ευρώ από 33,87 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, οι εξαγωγές για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2019, στα 24,05 δισ. ευρώ από 23,31 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 738,8 εκατ. ευρώ ή κατά 3,2%.

Οι εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου –Δεκεμβρίου 2020 μειώθηκαν κατά περίπου 7,23 δισ. ευρώ ή κατά -12,9%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 48,62 δισ. ευρώ έναντι 55,85 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 39,33 δισ. ευρώ από 41,35 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2 δισ. ευρώ ή κατά -4,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση, από την πλευρά των δικαιούχων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 6. Την ανακοίνωση έκανε η Ανεξάρτητη ... Διαβάστε περισσότερα
Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τμηματικά τα επιδόματα προς τις επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν από την πανδημία, στο πλαίσιο σχετικού ... Διαβάστε περισσότερα
Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Τιμολόγια και επιταγές αξίας 10 εκατ. ευρώ εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικής περιόδου χρηματοδότησε η μοναδική ελληνική εταιρεία Flexfin, αδειοδοτημένη από την Τράπεζα Ελλάδος για να ... Διαβάστε περισσότερα
Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά έως και 3.400 θα λάβουν συνταξιούχοι που πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγή για να τα διεκδικήσουν πίσω τις αντισυνταγματικές περικοπές. Πρόκειται για 400.000 συνταξιούχους που ... Διαβάστε περισσότερα
Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Μπορεί η πανδημία να καλπάζει, οι εντατικές στην Αττική να είναι στο κόκκινο, ωστόσο στην κυβέρνηση κάνουν σχέδια για το άνοιγμα της οικονομίας, βλέποντας ότι ... Διαβάστε περισσότερα
Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Πάνω από 84 εκατομμύρια ευρώ, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, σε ιδιοκτήτες ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρημάτων ... Διαβάστε περισσότερα