Οικονομία

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Ανησυχώ για Grexit αλλά θα αποφύγουμε τα χειρότερα

Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο τόνισε πριν από λίγο ο Βίκτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας όμως πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Δηλώσεις μεγάλης βαρύτητας και προσεκτικά ζυγισμένες έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, λίγες ώρες πριν την καθοριστική συνεδρίαση της Τετάρτης.

Μετρώντας μία προς μία τις λέξεις του ο Β. Κονστάνσιο εμφανίστηκε σίγουρος πως δεν θα συμβούν τα χειρότερα για την Ελλάδα, αλλά από την άλλη έδειξε πως η ΕΚΤ έχει πάρει τα μέτρα της.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ρωτήθηκε από ολλανδική εφημερίδα τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, όσο για τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγερται. Προσέξτε την απάντηση του.
Όπως όλοι, και εγώ ανησυχώ. Είμαι όμως, απολύτως πεπεισμένος ότι θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Παράλληλα όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι η ένταση του στρες και της τρωτότητας στην ευρωζώνη έχει αλλάξει εντελώς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης.
Το ευρωσύστημα έχει δανείσει συνολικά περί τα 110 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Όμως, για περίπου 70 δισ. ευρώ, ο κίνδυνος έχει μεταβιβαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Έχουμε από κοινού τον κίνδυνο για το υπόλοιπο ποσό. Έχετε όμως, υπόψη ότι έχουν δοθεί εχέγγυα. Αναφερόμαστε σε τίτλους που δεν συνδέονται με το ελληνικό κράτος και οι οποίοι, επιπλέον, έχουν υποστεί κούρεμα. Αυτό θα πρέπει να παρέχει επαρκή εγγύηση”.

Πηγή: Euro2day

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε έκρηξη συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης οδηγούν οι πολλοί άνεργοι και οι λίγες κενές θέσεις εργασίας
Αν και το πρόσφατο πρόγραμμα επιδοτούμενης 6ωρης εργασίας για 50.000 ανέργους δεν αποτελεί κανένα «μοντέλο» για το μέλλον, θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα part – time απασχόλησης
people
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Ecofin για τα τέλη στα κινέζικα μικροδέματα – Η θέση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Κυριάκου Πιερρακάκη
Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι, η πολιτική αυτή είναι κρίσιμη για τη διαφάνεια στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και την ισότιμη ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 6