Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απ’ την… μία τσέπη μπαίνει κι απ’ την άλλη βγαίνει το μέρισμα – Μέτρα 1,9 δισ. ευρώ με το “καλημέρα” του 2018

Απ’ την… μία τσέπη μπαίνει κι απ’ την άλλη βγαίνει το μέρισμα – Μέτρα 1,9 δισ. ευρώ με το “καλημέρα” του 2018

– Χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν την “νύφη”
– Μέτρα 1,9 δισ. φέρνει η συμφωνία για πλεόνασμα 3,5%
– Από την μία τσέπη θα… μπει το μέρισμα και από την άλλη θα βγει
– Μέχρι και 38% οι αυξήσεις στις εισφορές για τους μη μισθωτούς

Για… λίγο θα είναι η χαρά που θα πάρουν όσοι λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, αφού με το “καλημέρα” του νέου χρόνου θα πρέπει να “ελαφρύνουν” την τσέπη τους κατά… 1,9 δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Τον λογαριασμό λοιπόν τον επιφορτίζονται κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και μισθωτοί. Πάνω κάτω δηλαδή όσοι δικαιούνται και το κοινωνικό μέρισμα.

Με λίγα λόγια Δεκέμβρη θα λάβουν τον “μποναμά” και Ιανουάριο θα πρέπει… να τον επιστρέψουν. Οι νέες αυτές επιβαρύνσεις καταγράφονται στο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Τρίτη (21.11.2017). Επί της ουσίας θα πρόκειται για ακόμα ένα “μαχαίρι στο λαιμό” των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια στις ληξιπρόθεσμές οφειλές από φόρους και πρόστιμα έχουν προστεθεί 34 δισ. ευρώ, λόγω της αδυναμίας του κόσμου να πληρώσει.

ΕΚΑΣ

Σύμφωνα και με το δημοσίευμα της “Καθημερινής” , με το που μπει ο νέος χρόνος, 140.000 πολίτες λένε “αντίο” στο ΕΚΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι από τους 220.000 δικαιούχους σήμερα θα απομείνουν μόνο οι 80.000 να παίρνουν το επίδομα – ψίχουλα.

Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, από τα 319 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν το 2017 για το ΕΚΑΣ το 2018 θα δοθούν μόλις 81 εκατ. Το 2019 θα μειωθούν κι άλλο οι δικαιούχοι με το επίδομα να φτάνει τα 45 – 50 ευρώ,  ενώ το 2020 καταργείται εντελώς.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις θα βρεθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αυξάνονται. Κι αυτό γιατί οι εισφορές θα υπολογίζονται επί τους αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος.

Από 1-1-2018 δηλαδή οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, χωρίς να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί. Αυτό σημαίνει πως οι αυξήσεις θα ξεκινούν από ένα ποσοστό 8%.

Όμως δεν σταματά εκεί, αφού με την κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα, για μερίδα μη μισθωτών η αύξηση θα φτάσει ακόμα και 38%!

Κάτι που σημαίνει ουσιαστικά εξόντωση των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού εκτός από τους φόρους θα πρέπει να καταβάλλουν και μεγάλο μέρος του καθαρού εισοδήματός τους.

Το υπουργείο εργασίας σε μια προσπάθεια να… χρυσώσει το χάπι, ανακοίνωσε πως το 2018 για τον υπολογισμό των εισφορών θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το 85 % του φορολογητέου εισοδήματος.

Από το 2019 όμως αυτή η έκπτωση του 15% παύει να ισχύει…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις