Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Απασχόληση: «Στροφή» σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και γεωργικής παραγωγής

Απασχόληση: «Στροφή» σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και γεωργικής παραγωγής

«Στροφή» σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης αλλά και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη γεωργία καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έρευνα εργατικού δυναμικού για το γ’ τρίμηνο του 2023 

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,6%) και οι επαγγελματίες (21,6%), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (3,4%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (2,6%).

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (8,0%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (3,6%).

Από την άποψη της εξέλιξης της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το Γ΄ τρίμηνο του 2012 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης – τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθμό από το 2021.

Την ίδια περίοδο μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, το οποίο, ωστόσο, παρουσιάζεται ελαφρά αυξημένο από το 2021.

Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης παρουσιάζει αύξηση ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό μετά το 2012.

Το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014 με τάση ανόδου τα τελευταία 3 έτη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις