Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Από ανάκριση περνάει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γ. Χουλιαράκης για τον κατώτατο μισθό

Από ανάκριση περνάει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γ. Χουλιαράκης για τον κατώτατο μισθό

Σήμερα στο Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην ιδιαίτερα γενναιόδωρη απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να έχουν στήσει πάρτι και να επενδύουν πολιτικά πάνω σε αυτή τους την πρωτοβουλία, ωστόσο στις Βρυξέλλες, σίγουρα δεν το είδαν με καλό μάτι. Ήδη οι ξένοι οίκοι εξέφρασαν προβληματισμό και φόβους, κάτι που συνέβη και με τους κοινωνικούς εταίρους στην Ελλάδα.
Μπορεί κανείς να μην είπε: κακώς αυξήσατε τον κατώτατο μισθό, αλλά ουδείς από τους παραπάνω πανηγύρισε κιόλας. Οι φόβοι είναι συγκεκριμένοι. Ότι μπορεί να χαθεί ανταγωνιστικότητα από την ελληνική οικονομία, να χαθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η μαύρη εργασίας με απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.
Όλους τους παραπάνω φόβους θα πρέπει να βρει τρόπους να τους εξαφανίσει ή τουλάχιστον να τους περιορίσει.
Εκτός του εν λόγου θέματος που θα είναι ψηλά στην ατζέντα οι συμμετέχοντες στο EWG θα καταστήσουν σαφές προς την ελληνική πλευρά πως ο χρόνος είναι ελάχιστος προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Όχι περισσότερο από 15 ημέρες θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τον κατάλογο των 16 μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει η χώρα.
Και αυτό διότι και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να έχουν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους προκειμένου να συντάξουν την τελική έκθεση αξιολόγησης. Τα περισσότερα από τα 16 προπαιτούμενα δεν δημιουργούν πρόβλημα στην ελληνική πλευρά καθώς αφορούν στα capital controls (όπου έχει ήδη υπάρξει σχεδόν πλήρης απελευθέρωση στο εσωτερικό της χώρας), την εκτέλεση του προϋπολογισμού (όπου φαίνεται ότι έχει διασφαλιστεί το +3,5% και για το 2018), τη στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (όπου έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την υλοποίηση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας κ.α). Εκκρεμότητες –και μάλιστα σημαντικές- υπάρχουν στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων καθώς ούτε στο Ελληνικό έχει υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος ενώ ακόμη και στο μέτωπο του Ελευθέριος Βενιζέλος παρατηρούνται καθυστερήσεις. Επίσης, υπάρχει ζήτημα με τους ορισμούς των γενικών γραμματέων στα υπουργεία αλλά και με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Είναι σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι στην παρούσα χρονική στιγμή είναι φιλικά διακείμενοι απέναντι στην Ελλάδα και δεν θέλουν να χαλάσει το κλίμα. Ωστόσο έχουν την απαίτηση από την Ελλάδα να κάνει τουλάχιστον το μίνιμουμ των δεσμεύσεων. Θεωρούν ότι οι 16 δράσεις είναι μάλλον χαλαρές και μπορούν να το πράξουν άμεσα. Αναμένεται επίσης να ασκηθούν έντονες πιέσεις για τα κρίσιμα θέματα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων και του «νόμου Κατσέλη».
Η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο πονοκέφαλο για την ελληνική πλευρά, τόσο μεγάλο που πλέον είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή αν θα επιδιωχθεί νέα παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς.
Αυτό δείχνει μάλλον να βολεύει την ελληνική πλευρά, αφού στην καλύτερη περίπτωση το ύψος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση), ενώ σήμερα μέσα από τον Ν. Κατσέλη το ποσό αυτό ανεβαίνει στις 280.000 ευρώ.
Για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει πίσω σε αυτή τη φάση καθώς κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για μια ρύθμιση χωρίς κριτήρια. Το «χαρτί» της ρύθμισης των οφειλών στην εφορία, η κυβέρνηση θα το παίξει προεκλογικά, ακόμη και μονομερώς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις