Δευτέρα, 20 Μαΐ
27oC Αθήνα

Η αναταραχή στα ευρωπαϊκά Telecoms, οι περιπέτειες του Τσολάκ της United στη Σερβία, τα σενάρια για ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου και η γκρίνια για τον ΤΑΡ

Η αναταραχή στα ευρωπαϊκά Telecoms, οι περιπέτειες του Τσολάκ της United στη Σερβία, τα σενάρια για ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου και η γκρίνια για τον ΤΑΡ

Η Ελλάδα και η αναταραχή στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

Η χώρα μας δεν πρόκειται να μείνει εκτός των μεγάλων ανατροπών που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες, όπως δείχνουν και οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Μετά τη συμφωνία για πώληση της Vodafone Ισπανίας, η θυγατρική του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου Altice στην Πορτογαλία έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ από την επενδυτική εταιρεία Warburg Pincus. Η Altice του πολύ Patrick Drahi αναζητεί κεφάλαια για να αποπληρώσει δανεισμό ύψους 60 δισ. ευρώ και ήδη πώλησε τα data centers που διαθέτει στη Γαλλία. Ο Drahi εμφανίζονταν να ετοιμάζει σχέδιο πλήρους εξαγοράς της British Telecom (BT) στην οποία έχει αποκτήσει το 25%. Αλλά και στην Ελλάδα ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες σενάρια για κίνηση της ΔΕΗ που αναπτύσσει, με μικρή καθυστέρηση είναι αλήθεια, δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Μετά την επισημοποίηση της αποχώρησης Μιχ. Τσαμάζ από τη διοίκηση του ΟΤΕ, αναμένονται αλλαγές και σε άλλο πάροχο που δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες του λόγω εμφυλίου σε υψηλά κλιμάκια.

H United, ο Τσολάκ και η αναταραχή στη Σερβία

Για να μείνουμε στις τηλεπικοινωνίες, o Dragan Solak, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σερβίας και ιδρυτής της United Group, έχει τις τελευταίες ημέρες την τιμητική του στη γειτονική χώρα. Ο συνέταιρος του Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners στην United βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Όμως αυτές τις ημέρες εμφανίζεται, πάλι από τα ίδια μέσα που στηρίζουν τον πρόεδρο Aleksandar Vucic ως ο υποκινητής των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι. Μερίδα της αντιπολίτευσης αμφισβητεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών τις οποίες κέρδισε ο Vucic. Τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον τελευταίο έχουν ξεσπαθώσει μέσα στις γιορτές κατά του Solak με αφορμή και πρόστιμο που έριξαν οι αρχές του Κοσσόβου στην Telecom Serbia. Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν καταλογίζουν ακόμα στον γνωστό επιχειρηματία!

Εξελίξεις με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας

Αν και δεν απασχόλησε τη δημοσιότητα, στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν στη χώρα μας φαίνεται πως συζητήθηκε η αξιοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας. Λόγω και της πολυετούς διαμάχης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της τουρκικής BOTAS, την οποία κέρδισε η ΔΕΠΑ, ο συγκεκριμένος αγωγός υποαξιοποιείται αφού είναι χωρητικότητας πέντε δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο και η Ελλάδα δεν λαμβάνει ούτε 0,5 – 0,6 δισ. κυβικά μέτρα. Για να αξιοποιηθεί καλύτερα ο αγωγός με Τουρκία χρειάζονται έργα αναβάθμισης στο τμήμα Κομοτηνή – Νέα Μεσημβρία του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ έχει εντάξει στο δεκαετές σχέδιο την αναβάθμιση της διατομής του αγωγού στο τμήμα Καρπερή – Κομοτηνή. Όταν τελειώσει το έργο και αν έχουν διατηρηθεί οι καλές σχέσεις με τη γείτονα, ο αγωγός Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο.

Η γκρίνια από Μπακού για την αναβάθμιση του ΤΑΡ

Από τη Νις στη Σερβία ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev υποστήριξε στις αρχές Δεκεμβρίου πως η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για υπερδιπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από 8 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 20 δισ. κυβικά μέτρα το 2027. Όμως στο Μπακού έχουν και παράπονα καθώς για να διπλασιαστεί η χωρητικότητα του αγωγού ΤΑΡ που μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, πρέπει να δεσμευτούν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες με συμβόλαια αγοράς. Και γνωρίζουμε πως το πρώτο market test του ΤΑΡ δεν πήγε όσο καλά θα επιθυμούσαν οι Αζέροι από πλευράς δέσμευσης πρόσθετων ποσοτήτων. Και μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί κάτι για την απαραίτητη αναβάθμιση των αγωγών που μεταφέρουν αέριο μέχρι τον ΤΑΡ, δηλαδή του SCP, του αγωγού Νότιου Καυκάσου που φέρνει το αέριο στην Τουρκία, καθώς και του ΤΑΝΑΡ που συνδέεται στη συνέχεια με τον ΤΑΡ στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η προσφορά που δεν έγινε για το Μέγαρο Μποδοσάκη

Τα σενάρια για μετακόμιση του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή του πρωθυπουργικού γραφείου, στο Μέγαρο Μποδοσάκη, τα διαβάσατε. Η Βουλή ήταν αυτή που επικράτησε, με τη μοναδική προσφορά, στο διαγωνισμό του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το ιστορικό κτίριο της Λεωφόρου Αμαλίας που στεγάζει την Eurobank. Η τράπεζα μετακομίζει στο νέο κτίριο απέναντι από το άγαλμα του Θεοδ. Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη έψαχνε ενοικιαστή. Τώρα μαθαίνουμε πως ενδέχεται να μην πάνε υπηρεσίες της Βουλής αλλά του Μεγάρου Μαξίμου στην Αμαλίας. Πιθανότατα γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε συνέχεια σε μια προσφορά που είχε καταθέσει εφοπλιστικό σχήμα η οποία και αποσύρθηκε στο παρά πέντε.

Οι συμβολαιογράφοι και οι ψηφιοποιήσεις

Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις από την αποχή των συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου επί σχεδόν ένα μήνα. Η αποχή, που συνεχίζεται μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, δεν έχει παγώσει μόνο στα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά μπλοκάρει και πλήθος άλλων συναλλαγών όπως ακόμα και τα επιχειρηματικά δάνεια, όταν υπάρχουν εγγυήσεις σε ακίνητα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το επικυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου που σήμερα οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν με τη σελίδα και το οποίο η κυβέρνηση θέλει να κάνει ψηφιακό.

Ταυτόχρονα καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων στα έργα ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου των Υποθηκοφυλακείων για ανεξήγητους λόγους. Από τις πέντε εκτελεστικές συμβάσεις έχει υπογραφεί μόνο η μία, με την Netcompany Intrasoft, ενώ οι άλλες κοινοπραξίες περιμένουν επί μήνες. Πριν από λίγες ημέρες οι ανάδοχοι ενημερώθηκαν πως η υπογραφή θα καθυστερήσει καθώς εκκρεμεί η υποβολή ορισμένων δικαιολογητικών. Η αναταραχή στο Κτηματολόγιο δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι selfies του Στέφανου, η λακ και η μαμά Νίκη, το τετ α τετ Παπασταύρου – Τσούνη, ποιοι γαλάζιοι προηγούνται, μακριά από την κόντρα ο Τσίπρας, η ΑΒΑΞ και οι κινητοποιήσεις προσωπικού στη γραμμή 4 του μετρό Αθήνας, το μεγάλο ανεκτέλεστο που ανησυχεί πολλούς, οι αναδιαρθρώσεις στο επιχειρηματικό λογισμικό και ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δια αντιπροσώπων Ψήφισαν οι πρώτοι 1500 με επιστολική, 500 αγωγές για τα e mails, ζητούν 9,5 εκατομ.ευρώ, ο Νίκος, ο Σμιτ και οι ντελιβεράδες, επικοινωνιακή αντεπίθεση από Hellenic Train, πόσο σκληρός είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος, χωρίς την Prodea το πρώτο εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό και πως η Helleniq Energy αλλάζει το δίκτυο πρατηρίων Εξόρμηση στα «πολύ δεξιά κάστρα», ο βασιλικός καφές, και το μάθημα Κασσελάκη στον 13χρονο, oι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και ο Παντελής Μαντωνανάκης, ο τρίτος δρόμος για το Μιχάλη Τσαμάζ και η είσοδος των Ιταλών στην Epsilon Net Να πέσουν τα σεντόνια από τα ψηφιδωτά της Ιεράς Μονής, τι δείχνουν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η γκρίνια για την ΕΡΤ, oι νέοι επενδυτές του Χάρη Καρώνη, το κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία, ο καλπασμός της Τουρκίας και η δυσάρεστη ιστορία της μεταπολίτευσης για την οικονομία
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις