Παρασκευή, 17 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στην Μητρόπολη με Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, πως θα αντιμετωπίσει ο Κέρκυρας τον Κασσελάκη, οι εθνικές παγίδες της Θράκης, η εισηγμένη που ξέχασε να υποβάλλει ισολογισμό, οι επενδύσεις της Sunlight, οι έωλες υποσχέσεις για τα ΜΜΜ της Αθήνας και η μεγάλη απόσταση μεταξύ αριθμών και πραγματικότητας

Στην Μητρόπολη με Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, πως θα αντιμετωπίσει ο Κέρκυρας τον Κασσελάκη, οι εθνικές παγίδες της Θράκης, η εισηγμένη που ξέχασε να υποβάλλει ισολογισμό, οι επενδύσεις της Sunlight, οι έωλες υποσχέσεις για τα ΜΜΜ της Αθήνας και η μεγάλη απόσταση μεταξύ αριθμών και πραγματικότητας

Με τον Ιερώνυμο

Στην Μητρόπολη όπου θα ιερουργεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το βράδυ, για την ακολουθία των Αγίων Παθών με τα 12 ευαγγέλια και την κορυφαία στιγμή που θα ακουστεί το «Σταύρωσον Αυτόν». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα αποδοθούν στον πρωθυπουργό οι πρέπουσες τιμές. Θα κληθεί στον σολέα του Ιερού Ναού, κάτι που είχε αποκλειστεί για τα πολιτικά πρόσωπα, μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η επαναπροσέγγιση Αρχιεπισκοπής – Μαξίμου επισημοποιήθηκε με την κοινή εμφάνιση Ιερώνυμου – Μητσοτάκη στη δομή της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι. Η Εκκλησία είναι αγάπη, δεν εκδικείται, δήλωσε ο Ιερώνυμος. Έστειλε μήνυμα και σε όσους προειδοποίησαν τους πολιτικούς που ψήφισαν το νόμο να μην εμφανιστούν στις εκκλησίες για να μην προκαλέσουν τους πιστούς. Το έκανε η «Νίκη» το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ο Βελόπουλος, «μην πιάσετε στασίδι στις εκκλησίες το Πάσχα» είπε. Τον «άδειασε» ο Αρχιεπίσκοπος.  «Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός» δήλωσε τραβώντας διαχωριστική γραμμή από όσους εμμέσως η ευθέως υποκινούν αντιδράσεις λαϊκών κατά πολιτικών κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους. Βαρέως φέρουν η Νίκη και η Ελληνική Λύση την στάση της Εκκλησίας καθώς επένδυσαν στον διχασμό  για τα ομόφυλα ζευγάρια, ιδιαίτερα μετά το χαστούκι υποψήφιας βουλευτή της Νίκης στη βουλευτή της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη.

Καμία τιμή

Στην Κέρκυρα με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ θα βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. «Προφανώς και θα συναντήσω τον Μητροπολίτη Κέρκυρας» δήλωσε αναφερόμενος στον ιεράρχη που κάλεσε δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να βγουν από την εκκλησία επειδή ψήφισαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τους κατηγόρησε ότι «έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα» και «δεν θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας»! Εκείνοι δεν δέχτηκαν να βγουν αλλά υπήρξε ένταση.  «Ας με διώξει ο ίδιος» δήλωσε ο Κασσελάκης για τον Νεκτάριο. «Η πίστη του καθενός είναι προσωπική υπόθεση» τόνισε. «Δεν κωλώνω σε τίποτα, έχω καλή καρδιά και θέλω να προσφέρω […]. Πρέπει άμεσα να φτιάξουμε ένα σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της σχέσης Εκκλησίας – Κράτους, να είναι διακριτοί οι ρόλοι. Θα μπω και στα περιουσιακά της Εκκλησίας», είπε σε άλλο σημείο.

«Θα τον αγνοήσει»

Ο μητροπολίτης Κέρκυρας  Παξών και Διαποντίων Νεκτάριος δεν διώχνει πλέον τους πολιτικούς αλλά δεν τους επιφυλάσσει την ιδιαίτερη τιμή  που επιφύλασσε η Εκκλησία (τους καλούσε σε περίοπτη θέση κλπ). Τους αγνοεί, όπως συζητείται στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Την ίδια στάση θα ακολουθήσει και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα είναι για εκείνον σαν να μην υπάρχει εάν εμφανιστεί στην Μητρόπολη» δήλωσαν εκκλησιαστικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η στήλη. «Δεν θα τον διώξει, δεν θα δώσει αφορμή στον Κασσελάκη, για να ανοίξει πόλεμο με την Εκκλησία και να χαλάσει το κλίμα κατάνυξης της εορτής του Πάσχα», όπως τόνισαν.

Το κόμμα Σαδίκ

Στις ευρωεκλογές με το πράσινο φως του Αρείου Πάγου κατεβαίνεις το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας. Είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Σαδίκ. Η πρόεδρος του κόμματος Τσιγδέμ Ασάφογλου, σε συνέντευξη  της στο Anadolu, στις 6 Μαρτίου 2024 δήλωσε ότι
«απαγορεύεται να είσαι Τούρκος στη Δυτική Θράκη και στην Ελλάδα». «Μπορείς να εκφράσεις ότι είσαι Τούρκος ως ένα άτομο» τόνισε. «Ωστόσο, όταν δύο ή τρία άτομα συγκεντρώνονται, δεν μπορούν να εκφράσουν ότι είναι Τούρκοι. Δεν μπορείτε να ιδρύσετε κανένα σωματείο, ίδρυμα ή οργανισμό που να περιλαμβάνει τη λέξη Τούρκος».

Alert από Στυλιανίδη

Αυτό συμβαίνει διότι με βάση την Συμφωνία της Λωζάνης αναγνωρίζεται ελληνική μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. Ο πρώην υπουργός του Καραμανλή και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε το θέμα στη συνάντηση των βουλευτών με τον πρωθυπουργό. Στις ευρωεκλογές του 2019 το ΚΙΕΦ πήρε 0,71%. Στην Ξάνθη (25,24%) και στην Ροδόπη (38%) ήταν το πρώτο κόμμα. Σε αυτές τις ευρωεκλογές κανένα άλλο κόμμα δεν έχει μουσουλμάνο υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο του και υπάρχει ανησυχία ότι η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμανικών ψήφων της Θράκης θα διοχετευτούν στο κόμμα του Σαδίκ. Πρέπει να ξεπεράσει το 3% για να εκλέξει ευρωβουλευτή και αυτό στην παρούσα φάση φαίνεται δύσκολο. Υπάρχει όμως κινητικότητα μεταξύ των μειονοτικών  κομμάτων στις χώρες της ΕΕ και απαιτείται εγρήγορση όπως τονίζει ο βουλευτής.

Παρ´ ολίγον exit Σαλμά

Κοντά στην έξοδο από την Κ.Ο της ΝΔ βρέθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς. Ενώ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου Φλωρίδη για τον δικαστικό χάρτη που προβλέπει ως “παράλληλη” έδρα το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου – δηλαδή το υποβαθμίζει και μεταφέρει οργανικές θέσεις στο Αγρίνιο- το πήραν τηλέφωνο από το Μαξίμου και έκανε κωλοτούμπα. «Εκ παραδρομής ψήφισα παρών»  δήλωσε. Καταψήφισε τα ομόφυλα ζευγάρια – την διέξοδο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός διότι ήταν θέμα συνείδησης. Δεν επρόκειτο, όμως,  να γίνει ανεκτό να μην υπερψήφιζε ο οποιαδήποτε βουλευτής της ΝΔ μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, όπως εξήγησε κυβερνητική πηγή στη στήλη. Ο βουλευτής απάντησε ότι κατά λάθος ψήφισε «παρών» και επέσπευσε να αλλάξει την ψήφο του στο «ναι». Αυστηρή ήταν η κριτική του σε όλο το νομοσχέδιο. Απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη είπε ότι θα έπρεπε να εστιάσει στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης. «Για παράδειγμα, σε Δικαστήριο που έγινε 8 Δεκεμβρίου του 2022 δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση, από το Πρωτοδικείο Αθηνών» δήλωσε ο Σαλμάς. «Το νομοσχέδιο αυτό που θα ψηφίσουμε σήμερα θα λύσει αυτό το πρόβλημα; Έχουν περάσει 16 μήνες και δεν καθαρογράφηκε απόφαση Δικαστηρίου. Αυτό είναι ντροπή! Αυτό περίμενα να λύσετε». Σαλμάς και Καραγκούνης που επίσης υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη είναι personae non gratae (ανεπιθύμητοι) για την δημοτική αρχή του Μεσολογγίου. Δεν τους ήθελαν να εκπροσωπήσουν την Βουλή στις γιορτές εξόδου του Μεσολογγίου. Ο δικαστικός χάρτης διαταράσσει κάποιες τοπικές ισορροπίες αλλά το θέμα είναι να εξυπηρετηθεί ο στόχος που είναι να υπάρξει εξορθολογισμός και επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης.

Η απόσταση μεταξύ αριθμών και πραγματικότητας!

Αναζητείστε (δεν θα βρείτε σε λογική τιμή!) δωμάτιο για τις διακοπές του Πάσχα και στη συνέχεια διαβάστε τη σελίδα 17 της χθεσινής Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Τι διαβάζουμε; Πως «το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61% (από 64%), ενώ στο 12% από 11% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους». Δηλαδή έξι στα δέκα νοικοκυριά «μόλις τα βγάζουν πέρα», αλλά επικρατεί συνωστισμός σε ελληνικούς και διεθνείς προορισμούς! Μήπως τελικά οι άνθρωποι ευημερούν και οι αριθμοί πένονται; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ένα σημαντικό ποσοστό συνανθρώπων μας ζει στο ημίφως, χωρίς να έχει τα οφέλη που έχουν αρκετοί συμπολίτες μας από τα ΕΣΠΑ, τα Ταμεία Ανάκαμψης και τις άλλες ροές χρήματος από την Ευρώπη. Και είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που νομίζουν αρκετοί από εμάς ή που θέλουν να μας πείσουν οι πολιτικοί μας. Σίγουρα όμως δεν είναι 61%!

Advent: Ο ελληνικός …κολοσσός του υδρογόνου ξέχασε τον ισολογισμό του 2023

Πολύ μεγάλο θόρυβο είχε κάνει η Advent Technologies Holdings γύρω από το υδρογόνο καθώς ήταν από τις πρώτες εταιρείες που είδε να εγκρίνονται επενδύσεις τους στο πρώτο κύμα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (IPCEI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως από τότε δεν έχουν γίνει και πολύ μεγάλα βήματα ώστε να προχωρήσει η επένδυση στη Δυτική Μακεδονία ενώ πριν από λίγες ημέρες το NASDAQ στο οποίο είναι εισηγμένες οι μετοχές της ελληνικής εταιρείας της υπενθύμισε πως ξέχασε να υποβάλλει τον ετήσιο ισολογισμό του 2023! Ο ισολογισμός έπρεπε να είχε υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τώρα η εταιρεία έχει λάβει προθεσμία μέχρι τις 16 Ιουνίου προκειμένου να συμμορφωθεί αλλά η μετοχή συνεχίζει τη μεγάλη κατηφορία και την τελευταία φορά που είδαμε ήταν στα 0,12 δολάρια…

Οι μεγάλες επενδύσεις της Sunlight

Περίπου 174 εκατ. ευρώ επένδυσε πέρυσι η Sunlight του ομίλου Olympia σε εξαγορές και νέες θυγατρικές όπως στην Triathlon Battery Solutions στην Αυστραλία, στην απόκτηση του 51% της Israeli Industrial Batteries στο Ισραήλ, στην Sunlight Recycling στην Ελλάδα, στην απόκτηση του 65% της πορτογαλικής Logbatind και στην εξαγορά του 100% των γερμανικών A. Muller και Triathlon Holding. Η ελληνική βιομηχανία επένδυσε άλλα 124,4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής της. Συνολικά δηλαδή οι επενδύσεις άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ την περυσινή χρονιά. Και η διοίκηση αυτή την περίοδο αναζητεί κεφάλαια μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε. ώστε να προχωρήσει στη μεγάλη επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ΜΜΜ της Αθήνας βουλιάζουν, το Υπερταμείο πανηγυρίζει!

Αλήθεια, πότε είπαμε πως θα κυκλοφορήσουν πλήρως τα ηλεκτρικά λεωφορεία που αγοράστηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων για να ανανεωθεί ο παμπάλαιος στόλος της Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ); Και πότε είπαμε πως θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 14 παλαιών συρμών της γραμμής 1 του μετρό, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλόκαρε τη συμπληρωματική σύμβαση και όταν οι Ισπανοί της CAF είναι στα μαχαίρια με τον υπεργολάβο τους, τον όμιλο Κιολεϊδη; Και πότε θα ενισχυθούν με συρμούς οι γραμμές 2 και 3 που ήδη πνέουν τα λοίσθια από πλευράς συχνότητας δρομολογίων όταν δεν έχει ξεκινήσει καν ο διαγωνισμός, από την Ελληνικό Μετρό που έχει άλλες προτεραιότητες, για την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού; Ψιλά γράμματα για τη διοίκηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) που προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας και σε συνέντευξη για να πανηγυρίσει τις επιτυχίες της! Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τι λένε άραγε;

Δανία: Όταν μια εταιρεία είναι μεγαλύτερη από την οικονομία της χώρας

Η χρηματιστηριακή αξία της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk φτάνει τα 570 δισ. ευρώ και είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Δανίας, της χώρας στην οποία λειτουργεί. Η Novo Nordisk ανέπτυξε τη σεμαγλουτίδη, βασικό συστατικό των φαρμάκων κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας όπως το πασίγνωστο Ozempic και το Wegovy. Η χρήση αυτών των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ανοίγει το δρόμο σε μια αγορά που σύμφωνα με την Goldman Sachs θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Novo Nordisk ήταν αυτή που στήριξε την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Δανίας κατά 2% πέρυσι, ποσοστό τετραπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Η εταιρεία πλήρωσε πέρυσι φόρους 2,3 δισ. ευρώ ενώ αυτή τη στιγμή έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα σχεδόν εννέα δισ. ευρώ στη Δανία. Τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας βλέπουν την περιουσία τους να εκτοξεύεται επειδή είχαν επενδύσει στη Novo Nordisk. Είδατε τι μπορεί να κάνει μία και μόνο εταιρεία;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψήφισαν οι πρώτοι 1500 με επιστολική, 500 αγωγές για τα e mails, ζητούν 9,5 εκατομ.ευρώ, ο Νίκος, ο Σμιτ και οι ντελιβεράδες, επικοινωνιακή αντεπίθεση από Hellenic Train, πόσο σκληρός είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος, χωρίς την Prodea το πρώτο εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό και πως η Helleniq Energy αλλάζει το δίκτυο πρατηρίων Εξόρμηση στα «πολύ δεξιά κάστρα», ο βασιλικός καφές, και το μάθημα Κασσελάκη στον 13χρονο, oι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και ο Παντελής Μαντωνανάκης, ο τρίτος δρόμος για το Μιχάλη Τσαμάζ και η είσοδος των Ιταλών στην Epsilon Net Να πέσουν τα σεντόνια από τα ψηφιδωτά της Ιεράς Μονής, τι δείχνουν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η γκρίνια για την ΕΡΤ, oι νέοι επενδυτές του Χάρη Καρώνη, το κύμα εξαγορών στα ξενοδοχεία, ο καλπασμός της Τουρκίας και η δυσάρεστη ιστορία της μεταπολίτευσης για την οικονομία Τα τέσσερα αγκάθια, το κεμπάπ και τα τουρκικά γλυκά, από το high – tech πούλμαν του Ρουσόπουλου, στο «Ground Force 1» του Κασσελάκη, διεργασίες μέχρι το παρά πέντε στον ΣΕΒ, ο «μαύρος κύκνος» που εξαφανίστηκε (σχεδόν) ακαριαία, η περίπτωση Foodlink και το ανθεκτικό πετρέλαιο
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις