Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Αργεντινή: Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία προχωρά σε έκδοση νέων ομολόγων έως και 1 δισ. δολάρια

Αργεντινή: Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία προχωρά σε έκδοση νέων ομολόγων έως και 1 δισ. δολάρια

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία YPF της Αργεντινής αξιοποιεί τις παγκόσμιες αγορές χρέους για νέα ομόλογα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επαναγορά υφιστάμενου χρέους από επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Τα επταετή senior ομόλογα, που εξασφαλίζονται από τα έσοδα των εξαγωγών, αναμένεται να τιμολογηθούν σήμερα (10.01.24), αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η κρατική πετρελαϊκη εταιρεία της Αργεντινής σχεδιάζει να πουλήσει έως και 1 δισ. δολάρια από τους τίτλους, σύμφωνα με την Moody’s Investors Service, η οποία επιβεβαίωσε σήμερα την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της YPF.

Η “καθοδήγηση” για την τιμολόγηση του ομολόγου υποδηλώνει απόδοση 9,75%, σε σχέση με τις αρχικές συζητήσεις για την τιμολόγηση γύρω στο 10%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο ενεργειακός γίγαντας θα αρχίσει να αποπληρώνει το κεφάλαιο του χρέους από τον Ιούλιο του 2026, πρόσθεσαν οι άνθρωποι, καθιστώντας τη μέση σταθμισμένη διάρκεια ζωής του ομολόγου περίπου 4,75 χρόνια.

Η προσφορά έρχεται καθώς η YPF στοχεύει να επαναγοράσει έως και 346 εκατ. δολάρια που εκκρεμούν σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν τον Απρίλιο. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα πληρώσει μετρητά για τα ομόλογα και ότι προσφέρει πριμοδότηση στους επενδυτές που θα υποβάλουν προσφορά πριν από μια πρόωρη προθεσμία στις 19 Ιανουαρίου.

Για ορισμένους επενδυτές, το ερώτημα είναι αν η απόδοση των νέων ομολόγων θα είναι αρκετά υψηλή ώστε να αντισταθμίσει τους κινδύνους, καθώς ο πρόεδρος Χαβιέρ Μίλεϊ προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα ορισμένες από τις οικονομικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.

“Είναι δύσκολο να ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτό πριν από τη μάχη του Μίλεϊ που ελλοχεύει με το Κογκρέσο”, δήλωσε ο Omotunde Lawal, επικεφαλής του εταιρικού χρέους στην Baring Investment Services στο Λονδίνο.

Ο Μίλεϊ έχει πει ότι θα ήθελε να ιδιωτικοποιήσει κρατικές εταιρείες, επισημαίνοντας την YPF κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ως πιθανό στόχο. Ενώ ο πρόεδρος μπορεί να επιδιώξει να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες με διάταγμα, θα χρειαστεί πιθανότατα να συγκεντρώσει υποστήριξη στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του αποτελεί μειοψηφία.

Για τους αναλυτές της S&P Global Ratings Diego Ocampo και Amalia Bulacios, η έμφαση προς το παρόν δίδεται στη στρατηγική της YPF για τη διαχείριση των υποχρεώσεών της.

“Θεωρούμε αυτή τη συναλλαγή ως ευκαιριακή”, έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι παραπάνω αναλυτές αυτή την εβδομάδα, αναφερόμενοι στο σχέδιο επαναγοράς της εταιρείας. “Το προφίλ ρευστότητας της YPF παραμένει υγιές με σημαντικά ταμειακά αποθέματα, άφθονη πρόσβαση στις εγχώριες αγορές και διαχειρίσιμες βραχυπρόθεσμες λήξεις χρέους”.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εταιρεία διέθετε ταμειακά αποθέματα ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την S&P. Οι αναλυτές επιβεβαίωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της YPF σε CCC-, βαθιά στην περιοχή των σκουπιδιών, με αρνητικές προοπτικές. Η Fitch Ratings αποδίδει στην YPF βαθμολογία CCC-, τρεις βαθμίδες πάνω από τη χρεοκοπία, ενώ η Moody’s βαθμολογεί την εταιρεία σε Caa3.

Η Citigroup Inc., η JPMorgan Chase & Co. και η Santander διαχειρίζονται τη συμφωνία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις