Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Αργεντινή: Θα εκδώσει χαρτονομίσματα των 20.000 πέσο – Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 211%

Αργεντινή: Θα εκδώσει χαρτονομίσματα των 20.000 πέσο – Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 211%

Η Αργεντινή ετοιμάζεται να προσφέρει χαρτονομίσματα πέσο μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας σε μια προσπάθεια να απλοποιήσει τις καθημερινές συναλλαγές που απαιτούν από ορισμένους στη χώρα να κουβαλούν σακίδια γεμάτα με μετρητά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε την παραγωγή χαρτονομισμάτων των 10.000 πέσο και των 20.000 πέσο και θα τα διαθέσει μέχρι τον Ιούνιο. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο αποτελεσματικό και να μειώσει το κόστος απόκτησης παλαιότερων χαρτονομισμάτων. Επί του παρόντος, η μεγαλύτερη ονομαστική αξία που κυκλοφορεί είναι το χαρτονόμισμα των 2.000 πέσο – και ακόμη και αυτά είναι σπάνια και περιζήτητα.

Τα χαρτονομίσματα μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εκτίναξη των τιμών, με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα να δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 211,4% τον Δεκέμβριο. Αυτό τοποθετεί την Αργεντινή μπροστά από τη Βενεζουέλα ως τη χώρα με την απότομη αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Λατινική Αμερική.

Μετά την υποτίμηση του νομίσματος κατά 54% από τον Πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι τον Δεκέμβριο, το πέσο δέχθηκε νέες πιέσεις. Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώθηκε σε περίπου 815 πέσος ανά δολάριο την Πέμπτη και η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να την αφήσει να πέσει κατά 2% κάθε μήνα.

Το πέσο έχει επίσης αποδυναμωθεί στις παράλληλες αγορές που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των νομισματικών ελέγχων. Και η ισοτιμία της μαύρης αγοράς, γνωστή ως “μπλε δολάριο”, έχει κατρακυλήσει έως και 1.150 πέσος ανά δολάριο από την αρχή του έτους.

Ενώ η χώρα έχει πλέον υιοθετήσει ανεπίσημα το δολάριο ΗΠΑ για πολλές καθημερινές συναλλαγές, είναι ακριβό για τους Αργεντινούς να τα αποκτήσουν και το τοπικό νόμισμα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για καθημερινές εργασίες, όπως ταξίδια στο παντοπωλείο, μεταφορές και γεύματα σε εστιατόρια.

Οι εισαγωγείς της Αργεντινής αγοράζουν ομόλογα 

Την ίδια ώρα, εισαγωγείς της Αργεντινής αγόρασαν ομόλογα που αποσκοπούν στο να τους βοηθήσουν να αποπληρώσουν χρέη προς προμηθευτές στο εξωτερικό, σε μια νίκη για τον πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι, αφού δύο προηγούμενες δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων απέτυχαν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής πούλησε 1,18 δισ. δολάρια από τους τίτλους σε δημοπρασία που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση. Οι αγοραστές έσπευσαν να προσέλθουν αφού η κυβέρνηση βελτίωσε τους όρους, οδηγώντας την τράπεζα να αυξήσει την πώληση από τα 750 εκατομμύρια δολάρια που είχε προγραμματίσει να πουλήσει.

Ήταν μια απότομη αντιστροφή μετά την εναρκτήρια δημοπρασία στις 28 Δεκεμβρίου, κατά την οποία η κυβέρνηση πούλησε μόλις 68 εκατ. δολάρια από τα 750 εκατ. δολάρια που προσφέρθηκαν. Σε μια δεύτερη προσπάθεια έγιναν ακόμη λιγότερες πωλήσεις.

Η μεταστροφή των αποτελεσμάτων – την οποία ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα την Πέμπτη – ήρθε αφού η διοίκηση του Μίλεϊ άλλαξε έναν κανόνα για το πώς οι εισαγωγείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα ομόλογα. Τώρα τους επιτρέπεται να μεταφέρουν τα δολάρια που συγκεντρώνουν από την πώληση των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά απευθείας στους ξένους προμηθευτές τους, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Οι πληρωμές αυτές δεν επιτρεπόταν βάσει των προηγούμενων κανόνων.

Οι τίτλοι είναι το κλειδί για να βοηθήσουν τους εισαγωγείς να εξοφλήσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλουν σε προμηθευτές και να βελτιώσουν τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας. Οι πωλήσεις προορίζονται επίσης να βοηθήσουν τη Μίλεϊ να καταπολεμήσει τη χρόνια έλλειψη δολαρίων και τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, τα οποία έχουν συμπιέσει το εμπόριο.

Τα εισαγωγικά ομόλογα σε δολάρια ονομάζονται “Bopreal” – που σημαίνει “ομόλογα για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης Αργεντινής” – και προσφέρουν ετήσιο επιτόκιο 5% με λήξη το 2027. Μπορούν να αγοραστούν σε τοπικό νόμισμα, το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να απορροφήσει κάποια πέσος στην οικονομία σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό που ήδη τρέχει στο 211% ετησίως, τον υψηλότερο στη Λατινική Αμερική.

Η δημοπρασία επιστέγασε μια σειρά από νίκες για την κυβέρνηση Μίλεϊ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την αγορά μιας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μιας καλύτερης προοπτικής για τις καλλιέργειες κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις