Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Aρνείται η ΚΟΜΙΣΙΟΝ να σχολιάσει την έκθεση της Deutce Bank

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες να σχολιάσει την έκθεση 

της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του Αλμούνια, είπε ότι ευθύνη της Επιτροπής είναι να μην τροφοδοτεί εικασίες.
Υπενθύμισε ωστόσο, ότι η Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί για την κατάστασης της Ελλάδας και πως αναμένει την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ο οποίος θα πρέπει να έχει ως στόχο την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης με πειστικό τρόπο.

Οι συντάκτες της έκθεσης – με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2009 – λένε οτι στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική αλλά και πολιτική αδυναμία, μη βιώσιμη εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος και τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού κλάδου. 
Ως προς το τελευταίο, επικαλούνται την πιο πρόσφατη επισήμανση του ΔΝΤ, που κάνει λόγο για «επαρκές αλλά μειούμενο» επίπεδο τραπεζικών κεφαλαίων.

Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με όσα θα της ζητήσει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ έως τον Ιούνιο, είναι πιθανό ότι πριν από κάθε έκδοση ομολόγου θα της ζητείται να δημοσιεύει επιπλέον πληροφορίες και σύμφωνα με την ίδια έκθεση δεν αποκλείεται και η επιβολή χρηματικών προστίμων αντίστοιχων του 0,5% του ΑΕΠ.
Και αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Κομισιόν θα κατευθύνει την χώρα μας να αναζητήσει στήριξη στο ΔΝΤ. 

Με άλλα λόγια η ΚΟΜΙΣΙΟΝ απογοητευμένη, θα σταματήσει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης και θα την παραπέμψει στο ΔΝΤ. 

Αυτό λένε θα λειτουργήσει παραδειγματικά και για τις άλλες χώρες μέλη οι οποίες δεν κινούνται σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Για το 2010 η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί συνολικά 47 δισ. ευρώ, δηλαδή 31 δισ. σε νέο δανεισμό και 16 δισ. σε αναχρηματοδοτούμενο.

Διαβάστε επίσης:
Σε αυστηρή επιτήρηση από τον Φεβρουάριο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε