Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αρνητικά επιτόκια και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η ΕΚΤ

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Πολύ χαμηλά έως και αρνητικά θα παραμείνουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η ποσοτική χαλάρωση (ενέργεια που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελλάδα) είναι πολύ πιθανό να παραταθεί και μετά το Μάρτιο του 2017. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της ΕΚΤ για τις αποφάσεις που πήρε το διοικητικό συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι “κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισεκ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειάζεται, και πάντως έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε