Άρχισαν να χτυπούν νταούλια οι αγορές και οι δανειστές;

Φτάνουν σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, όπως και ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Οι επικεφαλής της τρόικας θα φτάσουν στην Αθήνα την Δευτέρα για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν 10%, ενώ στην αγορά των ομολόγων υπάρχει σχετική ηρεμία. Επίσης μία σειρά από εκθέσεις ξένων οίκων εκτιμούν ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για την χώρα.
Ο επικεφαλής του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ, λίγες ώρες πριν εκκινήσει η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος, απευθύνει σοβαρές παρατηρήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Insider o Ολλανδός οικονομολόγος ξεκαθάρισε πως υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μην λάβει την πρώτη δόση των ANFAs και SΜPs, ύψους 600 εκατ. ευρώ, εφόσον δεν προχωρήσει στην εφαρμογή της μακράς λίστας των μεταρρυθμίσεων, 16 τον αριθμό..
Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ενδέχεται να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό ο Φάιλμπριφ απάντησε με αυστηρότητα:
«Υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι έπρεπε να έχει ήδη γίνει και σε αυτό που έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Εάν το κενό εξακολουθεί να είναι μεγάλο το Μάρτιο, θα υπάρξει πρόβλημα και η κυβέρνηση το γνωρίζει».
Στην ίδια βάση αποσαφήνισε πως η μείωση του αφορολογήτου το 2020 είναι μια δέσμευση που δεν μπορεί να αναιρεθεί.
«Η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ήταν μέρος του πακέτου, οπότε θα πρέπει να εφαρμοστεί (…)Η περίπτωση αυτή είναι διαφορετική από τις συντάξεις. Οι συντάξεις αφορούσαν μια πολύ ευάλωτη ομάδα. Το μέτρο αυτό σκοπεύει επίσης να διευρύνει τη φορολογική βάση του φορολογικού συστήματος, από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης, είναι σημαντική μια διευρυμένη φορολογική βάση», τόνισε σχετικά.
Ερωτηθείς για το ποιες δεσμεύσεις νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, απάντησε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις, δίδοντας προτεραιότητα στα κόκκινα δάνεια, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως πιθανές δικαστικές αποφάσεις (σχετικά με τη νομιμότητατων περικοπών των συντάξεων και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με πρόσθετο κόστος τον προϋπολογισμό, «θα είναι μεγάλος κίνδυνος και μπορεί να απαιτηθούν διορθωτικά μέτρα».
Αλλά και για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού φάνηκε προβληματισμένος εστιάζοντας στους κινδύνους.
«Πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς. Δεν θα πω ότι αυτό είναι εκτός συζήτησης, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός, επειδή η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή ανεργία και οι άνθρωποι έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και εάν αυξάνεις τους κατώτατους μισθούς δεν αυξάνουν οι ευκαιρίες απασχόλησης. Είναι επικίνδυνο ζήτημα και οι θεσμοί θα το εξετάσουν πολύ προσεκτικά», τόνισε.
JP Morgan
Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρεί η JP Morgan τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες και αναμένει νίκη της Νέα Δημοκρατίας με απόλυτη πλειοψηφία. Όπως επισημαίνει ακόμη και να περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, η ευάλωτη πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση Τσίπρα σημαίνει πως οι πιθανότητες διάλυσής της νωρίτερα από τον Οκτώβριο είναι εξαιρετικά ισχυρές.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιβιώσει από την σημερινή ψήφο εμπιστοσύνη στη Βουλή, χάρη κυρίως στη στήριξη των βουλευτών των (πρώην) ΑΝΕΛ, με την πλειοψηφία ωστόσο να παραμένει εύθραυστη, όπως σημειώνει η JP Morgan σε νέα της έκθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα οδηγούνταν σε πολιτική κρίση, όπως επισημαίνει.

Του Θανάση Παπαδή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Φώτης Κουρμούσης: Αναθεώθηκε για 4 χρόνια η θητεία του στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Φώτης Κουρμούσης: Αναθεώθηκε για 4 χρόνια η θητεία του στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Ανανεώθηκε για 4 χρόνια, με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η θητεία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ... Διαβάστε περισσότερα
ΓΕΦΥΡΑ: «Μπήκαν» 24,3 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της τέταρτης φάσης

ΓΕΦΥΡΑ: «Μπήκαν» 24,3 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της τέταρτης φάσης

Στην τέταρτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει. Οι πληρωμές ... Διαβάστε περισσότερα
Εργαστήριο ΣΕΒ: «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες» και πρακτικές βελτίωσης

Εργαστήριο ΣΕΒ: «Ψηφιακές Εφοδιαστικές Αλυσίδες» και πρακτικές βελτίωσης

Τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών που πολλαπλασιάζουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των γραμμών εφοδιασμού, με συνεχή ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ανέδειξε το εργαστήριο: «Ψηφιακές Εφοδιαστικές ... Διαβάστε περισσότερα
«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους»

«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους»

«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%» αναφέρεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του ΚΕΠΕ ... Διαβάστε περισσότερα
Ισχυρές πιέσεις σε αγορές μετοχών και ομολόγων – Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο δημόσιο χρέος

Ισχυρές πιέσεις σε αγορές μετοχών και ομολόγων – Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο δημόσιο χρέος

Οι αγορές ποτέ δεν σε αφήνουν να πλήξεις και αυτό είναι κάτι που φαίνεται καθημερινά. Και ενώ όλοι απορούσαν με το γεγονός ότι αντιμετώπισαν την ... Διαβάστε περισσότερα
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τέλος προθεσμίας – «Μεγάλη Παρασκευή» για εκατομμύρια φορολογούμενους, τι πρέπει να πληρώσουν

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τέλος προθεσμίας – «Μεγάλη Παρασκευή» για εκατομμύρια φορολογούμενους, τι πρέπει να πληρώσουν

Δύσκολη ημέρα η σημερινή για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αφού εκπνέει η προθεσμία για μία σειρά από εκκρεμότητες που μόνο ασήμαντες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Από ... Διαβάστε περισσότερα