Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αχτσιόγλου: Δουλεύουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού – Να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και οι εργαζόμενοι

Αχτσιόγλου:  Δουλεύουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού – Να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και οι εργαζόμενοι

Ως ευκαιρία για τους εργαζόμενους να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες και αμοιβές παρουσιάζει την έξοδο από τα μνημόνια η Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, υπογραμμίζει ότι “η αύξηση του κατώτατου μισθού συζητήθηκε στη Βουλή και παρουσιάστηκε στο Eurogroup”. Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτηρίζει την αύξηση βασικό εργαλείο της κυβέρνησης μαζί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σημειώνει ότι με τα δύο αυτά εργαλεία οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα βοηθηθούν να ανακτήσουν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ζήτηση και θα υποχωρήσει κι άλλο η ανεργία. Περιγράφοντας τα στάδια επισημαίνει ότι η προεργασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Θα ακολουθήσει, όπως λέει, επιστημονική τεκμηρίωση και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επιπλέον διαμηνύει στους εργαζόμενους να απαιτήσουν από τους εργοδότες τους καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

Ορόσημο ο Αύγουστος

«Η έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων αποτελεί κομβικό σημείο» υπογραμμίζει η Έφη Αχτσιόγλου και εξηγεί: «Αφενός διότι με τα δύο πρώτα μνημόνια επιβλήθηκε μείωση του κατώτατου μισθού κατά 27% κατά μέσο όρο. Συρρικνώθηκε η αποζημίωση απόλυσης και διαλύθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επομένως η έξοδος από το πρόγραμμα αναμφίβολα θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση”.

“Τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι επανακτούν ουσιαστικά τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας” τονίζει η υπουργός Εργασίας. Η ανάκτηση αυτή νομοθετήθηκε ήδη, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση. Ομοίως νομοθετήθηκαν ήδη μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και τη θέση της στα εργασιακά υποστηρίζει: “Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της και αυτή είναι η βασική διαχωριστική μας γραμμή από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις