Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Απρίλιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξήθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Απρίλιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξήθηκαν κατά 991 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 1,350 δισ. ευρώ, ενώ αυτές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 181 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, αύξηση κατά 359 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 1.191 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 10,8% από 13,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 273 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 475 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 632 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 715 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 754 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,8% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2022, ήταν θετική κατά 701 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 831 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,0% από 4,7% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 6,1% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 685 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 699 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 15,4% από 19,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 16 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 132 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 26 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους μειώθηκε σε 0,3% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 67 εκατ. ευρώ ήταν επίσης και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Απρίλιο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 97 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,2% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του Δημοσίου , η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2022, ήταν θετική κατά 239 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.362 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 17,4% από 27,3% τον προηγούμενο μήνα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις