Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αυτό πήγε καλά: Νέα υποχώρηση του ευρώ μετά την Γερμανική απόφαση για τα ομόλογα

Αυτό πήγε καλά: Νέα υποχώρηση του ευρώ μετά την Γερμανική απόφαση για τα ομόλογα

Το ευρώ συνέχισε την πτωτική πορεία του σήμερα και το ιαπωνικό γεν σκαρφάλωσε σε υψηλό επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά τη χθεσινή απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που αμφισβήτησε τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε χθες προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ να δικαιολογήσει το πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων, ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτό η Γερμανία.

«Ορισμένοι πελάτες αισθάνονται ότι είναι πολύ ευκολότερο να εφαρμοσθούν μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη», δήλωσε στέλεχος της Mizuho.

Καταποντίστηκε το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,0786 δολάρια, που είναι χαμηλό επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων, ενώ πριν λίγο η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 1,0795 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,4%.

Η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα μπορέσει να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων και επομένως η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου είναι απίθανο να εκτροχιάσει τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η αβεβαιότητα, όμως, αποτελεί την τελευταία ένδειξη δυσκολίας στην ευρωπαϊκή αντίδραση στον κορονοϊό και υπονομεύει το εγχείρημα της Ευρωζώνης και το ευρώ.

ΕΚΤ: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί

Η ΕΚΤ διαμήνυσε χθες το βράδυ ότι παραμένει δεσμευμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της εντολής της για να αυξήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον στόχο της. «Η ΕΚΤ σημειώνει τη σημερινή κρίση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων Public Sector Purchase Programme», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει νόμιμο το πρόγραμμα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο να κάνει ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της εντολής της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε επίπεδα συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της», σημείωσε η ΕΚΤ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις