Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυτοκριτική του ΔΝΤ: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μία σειρά από παραλείψεις, που πρέπει να αποφεύγονται το μέλλον, καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του, κάνοντας έτσι μια… έμμεση αυτοκριτική για την παρουσία του στο Ελληνικό Πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα.

Οι αναφορές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ, που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) και αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει “την ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή, να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα”.

Η δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015) είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015. Αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως είχε υποχρέωση, δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Εξαιτίας αυτού, έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Προστίθεται ότι η Ελλάδα θα είναι το 2016 ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
 

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Τονίζεται ότι «το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε