Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

CNBC: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους υποψήφιους διαδόχους της Λαγκάρντ για το ΔΝΤ!

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το CNBC στην λίστα με τους επικρατέστερους για την θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ έχει και τον Έλληνα πολιτικό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μαζί με τον Ντάισελμπλουμ, τον Σόιμπλε, τον Ντράγκι και τον Κερέ.
Πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες αντικατάστασης της Λαγκάρντ.
Το ρεκόρ που έχει η Ευρώπη στο ΔΝΤ.

Αυτά είναι νέα! Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψάχνει τον επόμενο επικεφαλής του και σύμφωνα με το CNBC στα ονόματα που φιγουράρουν είναι και ένα… γνώριμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος! Με την Κριστίν Λαγκάρντ να αποχωρεί για να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέστησαν σαφές ότι την θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ θέλουν να την πάρει ξανά ευρωπαίος. Η θητεία θα είναι 5ετης και άλλωστε από την ίδρυση του ΔΝΤ το 1945 πάντα στην θέση του επικεφαλής ήταν Ευρωπαίος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και… τα σενάρια

«Αυτό που θέλουμε στην Γαλλία είναι πρώτον να έχουμε έναν ευρωπαίο υποψήφιο να διαδεχθεί την Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ και δεύτερον θέλουμε οι αποφάσεις να ληφθούν γρήγορα. Θέλω να είναι ένας μοναδικός υποψήφιος και να παρουσιαστεί από την ΕΕ χωρίς να υπάρξουν αντιπαλότητες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΔΝΤ μόλις ανακοινώθηκε ότι προορίζεται να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην θέση του διοικητή της ΕΚΤ. Οι διεργασίες πάντως για την αντικατάστασή της στο ΔΝΤ θα ξεκινήσουν αφού υποβάλλει και επίσημα την παραίτησή της.

Όμως, τα ονόματα κυκλοφορούν με αυτό πουπαρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς είναι αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών! Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως, δεν είναι… μόνος.

Στην λίστα φιρουράρει πρώτο αυτό του νυν διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, ο οποίος είναι Καναδός αλλά έχει και Ιρλανδικό και Βρετανικό διαβατήριο. Στην συνέχεια της Kristalina Georgieva, από την Βουλγαρία η οποία είναι τώρα στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Επίσης ενός παλιού μας γνώριμου του Jeroen Dijsselbloem, που διατέλεσε εκτός των άλλων επικεφαλής του Εurogroup τα κρίσιμα χρόνια για την Ελλάδα.

Φυσικά του Mario Draghi, που αποχωρεί από την ηγεσία της ΕΚΤ και είναι Ιταλός, του Μπενουά Κερέ ο οποίος είναι μέλος της ΕΚΤ και λήγει η θητεία του τον Δεκέμβριο και του πολύ γνώριμου και όχι ιδιαίτερα αγαπητού μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν Προέδρου της Γερμανικής Βουλής. Όπως προαναφέραμε, στην… ονοματολογία μπαίνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Αν τελικά η Λαγκάρντ τεθεί επικεφαλής της ΕΚΤ τότε θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, Αυτό δίνει περιθώριο λίγων μηνών στο ΔΝΤ για να επιλέξει τον επόμενο επικεφαλής του.

πηγή: CNBC

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις