Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Δεν πληρώνει τις επιστροφές φόρου το Δημόσιο

Δεν πληρώνει τις επιστροφές φόρου το Δημόσιο

Εκρηκτική αύξηση, στα 5,7 δισ. ευρώ, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ οι επιστροφές φόρου που δεν έχουν πληρωθεί ξεπερνούν τα 780 εκατομμύρια ευρώ.

Σα να μην έφταναν τα capital controls έρχεται ενισχυτικά και το Δημόσιο για να αποτελειώσει την επιχειρηματικότητα.
Και μόνο πως τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν στα 5,7 δισ. ευρώ φτάνει για να καταλάβει κανείς πως είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό, και συγκεκριμένα 781 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν σε ανεκτέλεστες επιστροφές φόρου.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 412 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είναι συνδεδεμένη με την πρώτη αξιολόγηση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος και τα προαπαιτούμενα του Φθινοπώρου. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει, στο πλαίσιο αυτό, την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου ποσό που αναμένεται να προσφέρει μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην εγχώρια αγορά που επιβαρύνεται σημαντικά από τα capital controls.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα υψηλά επίπεδα των 8-9 δισ. ευρώ που ανέρχονταν στις αρχες της δεκαετίας. Το Δεκέμβριο του 2011 ανέρχοναν σε 7,755 δισ. ευρώ για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα 8,841 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012. Το Δεκέμβριο του 2013 περιορίστηκαν στα 4,251 δισ. ευρώ και σε 3,019 δισ. ευρώ το Δεκεμβριο του 2014. Αυξήθηκαν στη συνέχεια σε επίπεδα άνω των 4 δισ. ευρώ κατα την περίοδο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε