Οικονομία

Δεν “βλέπει” Grexit ακόμη και σε περίπτωση χρεωκοπίας ο αντιπρόεδρος ΕΚΤ

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, ακόμη και σε περίπτωση χρεωκοπίας, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κονστάντσιο δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» και υπογράμμισε τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα.

«Η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συζήτησε το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι τίποτε από τα δύο δεν σημαίνει αναγκαστικά την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Εάν συμβεί μία χρεοκοπία… η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει», δήλωσε , σημειώνοντας ότι έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο κράτος για να αποφύγουν «ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά στο κράτος».

«Εάν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά στις τράπεζες, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά», δήλωσε ο Κονστάντσιο.

«Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να θεσπισθούν μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι προσωρινοί και για εξαιρετική κατάσταση. «Όπως είδατε στην περίπτωση της Κύπρου, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν σήμαναν την έξοδο από το ευρώ», σημείωσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μόνιμο μηχανισμό αύξησης εσόδων και μείωσης των δαπανών για χάρη της Άμυνας ζητούν από το 2026 οι Βρυξέλλες
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν αξιόπιστες στρατηγικές για την αντιστάθμιση των υψηλότερων αμυντικών δαπανών μέσω διαρκών μέτρων εσόδων ή ανακατανομής δαπανών, ξεκινώντας από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026», συστήνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Κομισιόν
Στρατιώτες