Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Μεγάλη διακύμανση εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων εν αναμονή της αποψινής Συνόδου Κορυφής.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα για την προοπτική εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ Ε.Ε και τραπεζών για την συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

ΤΟ NEWSIT ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3927 δολάρια.

Νωρίτερα η υπερψήφιση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο του νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο παρέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης EFSF τη δυνατότητα αυξημένης μόχλευσης, είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το ευρώ.

Ναι από την γερμανική Βουλή στο σχέδιο Μέρκελ – “Mόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα!”, ζητάει η καγκελάριος

Ωστόσο νωρίς το απόγευμα όταν παρουσιάστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ε.Ε και του International Institute of Finance (IIF) το οποίο εκπροσωπεί τις τράπεζες, για το ύψος των απωλειών που θα υποστούν οι επενδυτές που θα ανταλλάξουν τα ομόλογα τους, το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχθηκε πιέσεις.

Η νέα πρόταση των τραπεζών για το χρέος της Ελλάδας

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα αυτά, οι εκπρόσωποι του ΙΙF εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο αίτημα που έχει διατυπωθεί οι απώλειες σε όρους καθαράς παρούσας αξίας των ομολόγων (Net Present Value) να ξεπεράσει το 50%, από 21% που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιούλιου. Το ίδιο το Ινστιτούτο είχε ανακοινώσει προχθές «ότι υπάρχουν όρια (σ.σ στο κούρεμα των ομολόγων) τα οποία αν ξεπεραστούν η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα μπορεί να εκληφθεί ως προαιρετική». Όρος που είναι εκ των ον ουκ άνευ προκειμένου να μην θεωρηθεί η συμφωνία ως «πιστωτικό γεγονός». Οι συζητήσεις οι οποίες δείχνουν να «έχουν παγώσει» αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν πολύ αργά το βράδυ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 15,99% από 15,98% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 18,02% από 18,04% χθες, έναντι 2,03% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,12%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,95%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,78%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,58%, ενώ ο μήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,36%.

Διαβάστε επίσης: Καταιγιστικές οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες – Θέτουν την Ελλάδα σε κηδεμονία – Τεχνοκράτες θα εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς μας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε