Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Διεθνείς αγορές: Διευρύνεται η «στροφή» προς ομόλογα αναπτυσσόμενων χωρών με υψηλες αποδόσεις

Διεθνείς αγορές: Διευρύνεται η «στροφή» προς ομόλογα αναπτυσσόμενων χωρών με υψηλες αποδόσεις

Οι παγκόσμιοι επενδυτές αυξάνουν τα «στοιχήματα» (bets) σε ορισμένα από τα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα του κόσμου, πεπεισμένοι ότι το χρέος θα επεκτείνει το θεαματικό ράλι του, καθώς η απειλή της χρεοκοπίας υποχωρεί στις αναδυόμενες αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Τα κρατικά ομόλογα υψηλής απόδοσης – από την Αργεντινή έως την Τουρκία και τη Ζάμπια (σ.σ. ανήκουν στην κατηγορία των αναπτυσσομένων χωρών) – προσελκύουν και πάλι τους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόσχονται μεταρρυθμίσεις, οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης υλοποιούνται και οι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών μειώνονται.

Η στρατηγική έδωσε στους επενδυτές σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών 18,5% πέρυσι, σχεδόν τριπλάσια απόδοση από τα κρατικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

“Έχουμε υπερεκτιμήσεις σε όλο το χώρο των υψηλών αποδόσεων σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών – και πιστεύουμε σε αυτές τις ιστορίες δημοσιονομικής εξυγίανσης”, δήλωσε ο David Robbins, επενδυτής που επιβλέπει το ταμείο χρέους αναδυόμενων αγορών ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της TCW. Επιπλέον, “πιθανότατα δεν θα δείτε καμία αθέτηση πληρωμών στον κυρίαρχο χώρο”.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα ομόλογα της Αργεντινής αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω των θετικών ειδήσεων για την πληρωμή των ομολόγων και τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν το χρέος της χώρας, κατά μέσο όρο, έχει διολισθήσει στις 19% έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων από 27% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan.

Για τον Εμανουέλε Ντελ Μόντε, διαχειριστή χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος αναδυόμενων αγορών στην Eurizon Asset Management, οι οικονομικές και δημοσιονομικές υποσχέσεις του Μίλεϊ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής για ην Αργεντινή, η οποία αποτελεί “κατά συρροή κακοπληρωτή” των χρεών της.

“Θα υπάρξουν αντιδράσεις από ένα συγκεκριμένο τμήμα της κοινωνίας και πολιτικά θα είναι πολύ σκληρό να το φέρει μαζί του”, είπε. “Το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο και θα μπορούσε να υπάρχει δυνατότητα για αυτή την ανατροπή”.

Στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν έχει χαράξει μια πορεία προς την ορθόδοξη χάραξη πολιτικής, διορίζοντας πρώην τραπεζίτες της Wall Street σε κυβερνητικές θέσεις. Και η κεντρική τράπεζα έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, μια κίνηση που οδήγησε την Claudia Calich, επικεφαλής του τμήματος χρέους αναδυόμενων αγορών της M&G Investments στο Λονδίνο, να προσθέσει έκθεση στην τοπική αγορά χρέους της Τουρκίας.

Το χρέος της χώρας σε δολάρια χάρισε στους επενδυτές κέρδη 18% πέρυσι και η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ομόλογα έχει πέσει μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan. Την Παρασκευή, η Moody’s Investors Service αναβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε θετικές, επικαλούμενη αποφασιστικές αλλαγές στην πολιτική.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις