Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Bloomberg: Aπό Σεπτέμβριο βλέπουν οι επενδυτές μείωση επιτοκίων από τη Fed λόγω ανάκαμψης του πληθωρισμού

Bloomberg: Aπό Σεπτέμβριο βλέπουν οι επενδυτές μείωση επιτοκίων από τη Fed λόγω ανάκαμψης του πληθωρισμού

Οι επενδυτές σηματοδοτούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια μόλις δύο φορές φέτος, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, αφού ένας νέος γύρος «καυτού» πληθωρισμού (σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν Τετάρτη 11 Απριλίου), έστειλε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύψη μέχρι το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή η τροπή των γεγονότων ήταν αδιανόητη στην αρχή του έτους, όταν η κοινή άποψη (σ.σ. με βάση εκτιμήσεις για μείωση του πληθωρισμού) προέβλεπε έξι μειώσεις συνολικού ύψους 1,5 ποσοστιαίας μονάδας, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2024. Τα συμβόλαια ανταλλαγής προβλέπουν επί του παρόντος ότι το επιτόκιο της Fed θα κλείσει το έτος μόνο περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδό του στο 5,33%.

Οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης πρόσθεσαν στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου της Fed μόλις μία φορά φέτος και οι τράπεζες της Wall Street άρχισαν να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους.

Οι αποδόσεις στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος διάρκειας ήταν υψηλότερες κατά περίπου 20 μονάδες βάσης στις συναλλαγές αργά το απόγευμα, με το ευαίσθητο στην πολιτική διετές ομόλογο να αυξάνεται κατά σχεδόν 23 μονάδες βάσης στο 4,97%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγουαναφοράς ξεπέρασε το 4,5% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Η τρίτη συνεχόμενη μέτρηση του υποκείμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, ακολούθησε έναν ακόμη μήνα εκτίναξης της δημιουργίας θέσεων εργασίας τον Μάρτιο. Μόλις στις αρχές Μαρτίου, οι αγορές υπολόγιζαν τρεις περικοπές από τη Fed το 2024, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε περισσότερο σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός εξομαλύνεται γύρω στο 3% και αυτό θα ωθήσει τη Fed να παραμείνει σε στάση αναμονής», δήλωσε ο Campe Goodman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Wellington Management Co, υπο-σύμβουλο των Hartford Funds.

Σχεδόν όλοι – από τους στρατηγικούς αναλυτές της Wall Street έως τους ίδιους τους αξιωματούχους της Fed – αναγκάζονται να υπολογίζουν, για άλλη μια φορά, τα σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας και τις κολλώδεις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή, παρά τα επιτόκια μίας ημέρας που είναι υπερδιπλάσια από το υποτιθέμενο ουδέτερο επίπεδο.

Ενώ οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. ανέβαλαν την πρόβλεψή τους για μείωση τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, οι ομόλογοί τους στην Barclays Plc δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα μόνο μία μείωση φέτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς, συνεργάτης της τηλεόρασης του Bloomberg, δήλωσε ότι οι αγορές «πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη» την πιθανότητα η επόμενη στροφή της κεντρικής τράπεζας να είναι μια αύξηση.

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα δεδομένα αυτά σημαίνουν για τη Fed ότι θα υπάρξουν μία ή δύο μειώσεις το πολύ φέτος και αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουν υπομονή», δήλωσε η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Charles Schwab. «Σε γενικές γραμμές, η τάση των αποδόσεων εξακολουθεί να είναι υψηλότερη και δεν θέλουμε να πολεμήσουμε την τάση. Αλλά δεν είμαι στο στρατόπεδο που πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο 5% στο 10ετές».

Οι αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε την Τετάρτη κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,56%. Η Wellington’s Goodman αναμένει ότι θα παραμείνει σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75% όσο ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 3%.

Οι αποδόσεις των πενταετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν για λίγο τις αποδόσεις των 30ετών ομολόγων για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν δηλώσει ότι ενώ αναμένουν να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, θέλουν να είναι πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία προς τον στόχο του 2% πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία. Το ποσοστό που στοχεύουν -διαφορετικό από τον ΔΤΚ- ήταν 2,45% τον Φεβρουάριο, από το μέγιστο 7,1% το 2022. Οι μετρήσεις του ΔΤΚ του Μαρτίου παρέχουν ελάχιστη βάση για αυξημένη εμπιστοσύνη στην τάση.

«Αυτό που τελικά συνειδητοποιεί η αγορά είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον πληθωρισμό να συνεχίσει να έρχεται χαμηλότερα», δήλωσε η Leah Traub, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Lord Abbett & Co. «Εκτός αν έχουμε πολύ ξαφνική αδυναμία στην οικονομία, απλά δεν βλέπουμε τη Fed να μειώνει σύντομα».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε 10ετή ομόλογα ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε απόδοση άνω των τριών μονάδων βάσης υψηλότερη από το σημείο όπου διαπραγματευόταν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών, ένδειξη της αδύναμης ζήτησης. Ήταν από τις χειρότερες δημοπρασίες 10ετών ομολόγων με βάση αυτό το μέτρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της πιο πρόσφατης συνεδρίασης για τα επιτόκια του Μαρτίου. Η συνεδρίαση ήταν αξιοσημείωτη για την παραγωγή αμετάβλητης μέσης πρόβλεψης για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, η οποία ήταν τότε η βασική υπόθεση της αγοράς.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της πιο πρόσφατης συνεδρίασης για τα επιτόκια του Μαρτίου. Η συνεδρίαση ήταν αξιοσημείωτη για την παραγωγή αμετάβλητης μέσης πρόβλεψης για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, η οποία ήταν τότε η βασική υπόθεση της αγοράς.

«Φαίνεται ότι αυτό θα εδραιώσει την ιδέα του highfor-longer και θα διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Zachary Griffiths, επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής βαθμίδας και μακροοικονομικής στρατηγικής στην CreditSights. «Από μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική πιστεύουμε ότι αυτή η επιστροφή των επιτοκίων αποτελεί μια ευκαιρία για την προσθήκη διάρκειας σε ελκυστικά επίπεδα».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις