Διεθνή

EKT: Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα αμερικανικά προϊόντα

Ανεξάρτητη από τους δασμούς φαίνεται να είναι η προθυμία των καταναλωτών να σταματήσουν να αγοράζουν τα προϊόντα των ΗΠΑ

Έτοιμοι να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση (30.4.2025) της ΕΚΤ, οι καταναλωτές ερωτώμενοι πώς θα αντιδρούσαν σε διαφορετικά πιθανά επίπεδα δασμών – και αντίστοιχα αντίποινα από την Ευρωπαϊκή Ένωση – οι ερωτηθέντες σε πρόσφατη έρευνα αποκάλυψαν ότι είναι «πολύ πρόθυμοι» να βρουν εναλλακτικές λύσεις εκτός των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι απόψεις αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες από τις τιμές, οι οποίες συνήθως θεωρείται ότι οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφοράς όσον αφορά τις εμπορικές εισφορές.

«Οι αντιδράσεις των καταναλωτών μπορεί να μην είναι απλώς μια προσωρινή αντίδραση στις αυξήσεις των δασμών, αλλά αντιθέτως να σηματοδοτούν μια πιθανή μακροπρόθεσμη διαρθρωτική μετατόπιση στις προτιμήσεις των καταναλωτών μακριά από τα αμερικανικά προϊόντα και μάρκες», αναφέρεται στην ανάρτηση της ΕΚΤ. «Φαίνεται ότι και μόνο η παρουσία ενός δασμού θα ωθούσε ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών να επανεξετάσει τι αγοράζει».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ευρήματα έρχονται εν μέσω μιας παγκόσμιας αντίδρασης κατά των δασμών των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου. Στον Καναδά, οι αυξανόμενες εντάσεις με την κυβέρνηση Τραμπ όχι μόνο κράτησαν τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό, Μαρκ Κάρνεϊ, στην εξουσία, αλλά υπάρχει επίσης μια πανεθνική εκστρατεία για την αγορά εγχώριων προϊόντων αντί για εναλλακτικά προϊόντα από τον νότιο γείτονά του.

Στην Ευρώπη, οι καταναλωτές ανταλλάσσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τα καλύτερα υποκατάστατα των αμερικανικών προϊόντων. Η Tesla έχει ήδη δει τις πωλήσεις της στην περιοχή να υποχωρούν κατά 43% τους δύο πρώτους μήνες του έτους, παρά το γεγονός ότι η συνολική αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται κατά περισσότερο από 30%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία επηρεάζει την οικονομία της Γερμανίας και της ΕΕ
Οι κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν το 2026 στο κρατίδιο της Σαξονίας - Ανχαλτ, όπου η δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα καταλάβει, όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και την κυβέρνηση του κρατιδίου το ακροδεξιό AfD
To κτίριο της γερμανικής Βουλής
Υποχωρούν τα futures των γαλλικών ομολόγων λόγω υποβάθμισης από Fitch
Η πτώση ήρθε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch σε A+ από AA-, επικαλούμενος την αύξηση του δημόσιου χρέους, την αυξημένη πολιτική πόλωση και τις αμφιβολίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές
The offices and signage of the American rating agency Fitch Ratings
Νέα μέτρα τόνωσης εξετάζει το Πεκίνο καθώς η οικονομία επιβραδύνεται
Η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση είχαν τον χειρότερο μήνα τους μέχρι τώρα φέτος, μετά από μια απότομη επιβράδυνση τον Ιούλιο, μια υποαπόδοση που μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους διαπραγματευτές της Κίνας
Containers