Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Eurogroup: Τα τρία σημεία δράσης για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Eurogroup: Τα τρία σημεία δράσης για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Τρεις άξονες δράσης για την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς συμφώνησε την Παρασκευή (23.02.24) το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο του Eurogroup (σύνοδος ΥΠΟΙΚ ευρωζώνης), Πασκάλ Ντόναχιου, τα τρία σημεία είναι:

·       Πώς μπορούν να μειωθούν τα εμπόδια και να αναπτυχθεί  ένα καλύτερο ρυθμιστικό και εποπτικό σύστημα για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους αποταμιευτές.

·       Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρότερες, που θέλουν να αναπτυχθούν ταχύτερα, θα έχουν πρόσβαση, καθώς και τη γνώση και την ικανότητα να επωφεληθούν από την κατάλληλη χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

·       Τι μπορεί να γίνει για να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους πολίτες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για τους ιδιώτες επενδυτές.

Επιπλέον, το Eurogroup κατέληξε επίσης σε δύο σημεία: εργασίες σχετικά με ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δήλωσης του δημοσιονομικού πλάνου όσον αφορά τη Σλοβακία και, τον επαναδιορισμό του Tuomas Saarenheimo ως προέδρου του Eurogroup Working Group.

O Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε πως χρειάζεται πρόσθετη δουλειά για να διαμορφωθεί μία δήλωση στη σύνοδο του Eurogroup του Μαρτίου. Στη συνέχεια το έργο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, στην οποία θα παρευρεθούμε και ο ίδιος και η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επισημαίνεται πως το Eurogroup βρίσκεται στο τέλος μιας διεξοδικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, για να ενταθούν οι προσπάθειες για την προώθηση της Ένωση Κεφαλαιαγορών. Αφορά στη θέση της ΕΕ στο παγκόσμιο πλαίσιο, σε έναν τομέα που χρειάζεται εκ νέου πολιτική προσοχή.

Ο απώτερος στόχος είναι να δοθούν στις ευρωπαϊκές εταιρείες οι ευκαιρίες χρηματοδότησης, με το κεφάλαιο για να καινοτομήσουν, να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αντί να πρέπει να φύγουν σε άλλες ηπείρους για να αναπτυχθούν, μέσα από την παροχή πιο ελκυστικών επενδύσεων αλλά και ευκαιριών εξοικονόμησης για τους πολίτες. Ως εκ τούτου εξετάζεται η ενίσχυση των εθνικών κεφαλαιαγορών και να βελτιωθεί η ενσωμάτωσή τους καθώς και να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα των ίδιων των κεφαλαίων και των κεφαλαιαγορών σε μεμονωμένες χώρες.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις