Κυριακή, 16 Ιουν.
31oC Αθήνα

Fed: Η συζήτηση για τον πληθωρισμό μετατοπίζεται στην περαιτέρω δυνατότητα μείωσης των τιμών

Fed: Η συζήτηση για τον πληθωρισμό μετατοπίζεται στην περαιτέρω δυνατότητα μείωσης των τιμών

Αν θα συνεχίσουν να μειώνονται οι τιμές των αγαθών, είναι το βασικό ερώτημα, καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) διανύουν το τελευταίο μίλι της εκστρατείας τους κατά του πληθωρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σημαντικό παράγοντα της ταχύτερης από την αναμενόμενη πτώσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αποτέλεσαν οι χαμηλότερες τιμές για τα πάντα, από τα είδη ένδυσης έως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, και ο βραδύτερος ρυθμός μείωσης των τιμών από τότε έχει συμβάλει σε υψηλότερες μετρήσεις μέχρι στιγμής κατά τους πρώτους μήνες του 2024.

Το αν οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν θεραπευτεί πλήρως από τις διαταραχές που σχετίζονται με πανδημίες και πολέμους ή όχι, έχει διχάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως προς τις προοπτικές.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερη» βελτίωση και, συνεπώς, χαμηλότερες τιμές. Ορισμένοι από τους συναδέλφους του εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.

«Το πραγματικό μπαλαντέρ στις προοπτικές του πληθωρισμού είναι η πλευρά των αγαθών», δήλωσε ο Scott Anderson, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets στις ΗΠΑ. «Αυτό θα συνεχίσει να κρατά τη Fed επιφυλακτική».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις