Δευτέρα, 17 Ιουν.
28oC Αθήνα

G7 – Γέλεν: Κλειδί για τη συμφωνία δήμευσης των ρωσικών assets ο επιμερισμός του κινδύνου

G7 – Γέλεν: Κλειδί για τη συμφωνία δήμευσης των ρωσικών assets ο επιμερισμός του κινδύνου
Φωτογραφία: Reuters

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε αισιοδοξία για την πρόοδο των συνομιλιών της Ομάδας των Επτά (G7) σχετικά με ένα σχέδιο για τη χρήση μελλοντικών κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να βοηθηθεί η Ουκρανία, μια κίνηση που οι ηγέτες της ομάδας θα αποφασίσουν τελικά τον Ιούνιο.

Υπάρχει μια «γενική θετικότητα σχετικά με τη συνολική προσέγγιση», αν και σημαντικά τεχνικά ζητήματα πρέπει ακόμη να επιλυθούν, δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ σε συνέντευξή της την Παρασκευή (25.5.2024) στο Bloomberg News. «Αισθάνομαι αρκετά καλά για τις συζητήσεις που είχαμε», δήλωσε η Γέλεν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7 στη Stresa της Ιταλίας. 

Με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας να κερδίζει έδαφος, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στην εξασφάλιση μεσοπρόθεσμης βοήθειας για το Κίεβο και στην αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος στη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι της Ομάδας των 7 δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία για, όπως έχουν πει συχνά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γέλεν, «όσο χρειαστεί».

Οι ΗΠΑ πιέζουν ώστε η G7 να αξιοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα στην Ευρώπη. Το σχέδιο, για το οποίο η Γέλεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο, θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. 

Τα σχόλια της Γέλεν έρχονται καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας θα συζητήσουν λεπτομερώς το σχέδιο το Σάββατο με στόχο να συμφωνήσουν σε μια σειρά επιλογών για τους ηγέτες τους, οι οποίοι θα λάβουν την τελική απόφαση όταν συναντηθούν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του ανακοινωθέντος τους που είδε το Bloomberg – και το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει – οι υπουργοί θα πουν ότι συζήτησαν πιθανά σχήματα για να επισπεύσουν τα έσοδα που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία και θα επαναβεβαιώσουν τη θέση τους ότι τα κεφάλαια θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία. 

Επιμερισμός κινδύνου

Ακόμα και αν η G7 πλησιάζει στις γενικές γραμμές του σχεδίου, πολλές κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ακριβούς μηχανισμού του δανείου, του ύψους του ποσού που θα συγκεντρωθεί εκ των προτέρων και του τρόπου διαχείρισης και διανομής των κεφαλαίων.

Κρίσιμο είναι να συμφωνήσουν οι G7 για τον τρόπο με τον οποίο θα επιμεριστεί ο κίνδυνος, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων.

Σε περίπτωση που ο πόλεμος τερματιστεί και επιτευχθεί κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, με τη Μόσχα να συμφωνεί να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα και ποιες εγγυήσεις θα παρέχονται για την αποπληρωμή του δανείου, αν όχι. 

Η Γέλεν υποβάθμισε τους κινδύνους ενός τέτοιου σχεδίου, τονίζοντας ότι οι πιθανότητες να παραμείνουν τα περιουσιακά στοιχεία ακινητοποιημένα για κάποιο χρονικό διάστημα είναι μεγάλες.

Παρόλα αυτά, έδειξε ανοιχτή διάθεση να μοιραστεί το ρίσκο με τους ομολόγους της σε όλη την G7. «Μια λειτουργική προσέγγιση είναι ότι οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, μοιράζονται κατά κάποιον τρόπο αναλογικά με τα ποσά που οι άνθρωποι συνεισέφεραν στο δάνειο», είπε.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις