Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

G7: Υπογράφεται συμφωνία κατάσχεσης των μελλοντικών εσόδων των παγωμένων ρωσικών assets υπέρ της Ουκρανίας

G7: Υπογράφεται συμφωνία κατάσχεσης των μελλοντικών εσόδων των παγωμένων ρωσικών assets υπέρ της Ουκρανίας

Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 θα θέσουν τις βάσεις για τη χρήση των κερδών από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που πρόκειται να υπογράψουν σήμερα (25.5.24), αναφέρει το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι που συναντώνται στη βόρεια ιταλική πόλη Στρέσα θα καθορίσουν το σχέδιο και την πρόοδο που θα σημειωθεί στη δήλωση, με σκοπό οι ηγέτες να πάρουν τη σκυτάλη όταν συναντηθούν τον Ιούνιο στο νότιο τμήμα της χώρας. “Συζητάμε πιθανά σχήματα για να προωθήσουμε τα έκτακτα έσοδα που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας”, αναφέρει το σχέδιο ανακοίνωσης.

“Επαναβεβαιώνουμε ότι, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα, τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στις δικαιοδοσίες μας θα παραμείνουν ακινητοποιημένα έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημία που προκάλεσε στην Ουκρανία”.
Το ανακοινωθέν μπορεί ακόμη να αλλάξει πριν εγκριθεί επίσημα. Οι υπουργοί θα συζητήσουν για την Ουκρανία το Σάββατο, τη δεύτερη ημέρα των συναντήσεών τους στη λίμνη Ματζόρε.

Η Καναδή υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Φριλαντ (Chrystia Freeland) αναγνώρισε πρόοδο στις συζητήσεις χθες (24.05.24), λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι “δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά είμαι πραγματικά αισιόδοξη ότι θα φτάσουμε εκεί”.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την πίεση των ΗΠΑ προς την G-7 για την αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από τα κεφάλαια των ρωσικών κεντρικών τραπεζών ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα στην Ευρώπη. Το σχέδιο θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις