Δευτέρα, 24 Ιουν.
26oC Αθήνα

Gazprom: Προβλέψεις – σοκ σε μυστική έκθεση του Κρεμλίνου για το κόστος του πολέμου

Gazprom: Προβλέψεις – σοκ σε μυστική έκθεση του Κρεμλίνου για το κόστος του πολέμου
Φωτογραφία: Reuters

Μια έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom (Ρωσία) δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τον ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου. Η εταιρεία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει από τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάλυση που επικαλούνται οι Financial Times (FT).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εταιρεία θα εξάγει κατά μέσο όρο 50 έως 75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη έως το 2035 – σχεδόν το 1/3 της ποσότητας που είχε πριν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους FT, η ανάλυση ανατέθηκε από τη διοίκηση της Gazprom.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυρώσεις της Δύσης πλήττουν τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου περισσότερο από ό,τι η Ρωσία παραδέχεται δημοσίως. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020 πριν από το 2035.

Οι συντάκτες της ανάλυσης συνοψίζουν τις συνέπειες σε 151 σελίδες: Η Gazprom στερείται σημαντικής τεχνολογίας, όπως οι τουρμπίνες που αντλούν το αέριο μέσω των αγωγών, ανταλλακτικά και μερικές φορές και την τεχνογνωσία για επισκευές. Το 75 % της τεχνολογίας προέρχεται επί του παρόντος ακόμη από τη Δύση.

Χωρίς νέες αγορές πωλήσεων, η Gazprom θα έχανε μεγάλο μέρος της σημασίας της. Αυτό συμβαίνει επειδή η εταιρεία κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της από το φυσικό αέριο που ρέει μέσω των αγωγών. Αλλά ακριβώς αυτό το φυσικό αέριο υπόκειται σε ισχυρές κυρώσεις από τη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα είναι πιο δύσκολο να ανοίξει νέες αγορές πωλήσεων χωρίς κρατική βοήθεια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατασκευή ενός νέου αγωγού προς την Κίνα καθυστερεί. Το Πεκίνο θέλει να πληρώνει σημαντικά χαμηλότερες τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι οι δυτικές χώρες. Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι το έργο του αγωγού «Power of Siberia 2» μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της ακύρωσης. Ακόμη και αν υλοποιηθεί μέχρι το 2030, όπως είχε προγραμματιστεί, μόνο 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από τον αγωγό κάθε χρόνο – σημαντικά λιγότερα από ό,τι προηγουμένως προς την Ευρώπη.

Μόνο πέρυσι, η Gazprom ανακοίνωσε ζημίες ύψους 629 δισ. ρουβλίων (6,6 δισ. ευρώ). Η εταιρεία εξαρτάται πλέον από την οικονομική στήριξη του Κρεμλίνου.

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μεταφέρεται με πλοία και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη έχουν πράγματι αυξηθεί μετά τον πόλεμο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σε 98,8 έως 125,8 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2035- το 2020, η Ρωσία εξήγαγε 40,8 δισ. κυβικά μέτρα, αναφέρουν οι Financial Times από την ανάλυση. Ωστόσο, δεν είναι η Gazprom που θα επωφεληθεί από αυτό, αλλά κυρίως η ρωσική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις