Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Kίνα: Δεσμεύει κρατικά αποθέματα για να ενισχύσει την αντικατάσταση εξοπλισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Kίνα: Δεσμεύει κρατικά αποθέματα για να ενισχύσει την αντικατάσταση εξοπλισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κονδύλια της κεντρικής κυβέρνησης έχει δεσμεύσει η Κίνα προκειμένου να ενθαρρύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν παλιό εξοπλισμό και αγαθά, κάτι που αποτελεί πυλώνα του σχεδίου για οικονομική ανάπτυξη περίπου 5% φέτος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το project ανανέωσης εξοπλισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπορεί να λάβει υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης παράλληλα με φορολογικές ελαφρύνσεις και στοχευμένες πιστώσεις από τις τράπεζες, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας.

Το κινεζικό σχέδιο δράσης στοχεύει στην αύξηση των δαπανών για εξοπλισμό σε τομείς όπως η βιομηχανία, η γεωργία, οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη κατά τουλάχιστον 25% έως το 2027 σε σύγκριση με πέρυσι, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η βασική υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας.

Οι ανακοινώσεις δεν διευκρίνισαν το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Φεβρουάριο ως τρόπο ενίσχυσης της ζήτησης για αγαθά.

Ο στόχος ανάπτυξης της Κίνας για το 2024 θεωρείται φιλόδοξος, επειδή η οικονομία αντιμετωπίζει αδύναμη εγχώρια ζήτηση που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά των κατοικιών και τη χαμηλή εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν επίσης σε αποπληθωρισμό, ο οποίος αυξάνει τις συζητήσεις σχετικά με τις εξαγωγές της Κίνας.

Εάν η Κίνα δαπανήσει περίπου 800 δισ. γιουάν (111 δισ. δολάρια) για να παράσχει επιδότηση 20% για αγορές αναβαθμισμένων αυτοκινήτων, μεγάλων οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δαπάνες 800 δισ. γιουάν φέτος, αξίας περίπου 0,6% του περυσινού ΑΕΠ εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις