Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Mπόστιτς (Fed): Μπορεί να χρειαστεί «κάποιο χρονικό διάστημα» για να χτυπήσει «κατώφλι» η μείωση των επιτοκίων

Mπόστιτς (Fed): Μπορεί να χρειαστεί «κάποιο χρονικό διάστημα» για να χτυπήσει «κατώφλι» η μείωση των επιτοκίων
Φωτογραφία: Reuters

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς (Raphael Bostic), δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων με την αγορά εργασίας και την οικονομία των ΗΠΑ να παραμένουν ισχυρές και προειδοποίησε ότι δεν είναι ακόμη σαφές ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά προς το στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Τα στοιχεία από τα δεδομένα, τις έρευνές μας και την προσέγγισή μας λένε ότι η νίκη δεν είναι ξεκάθαρα στα χέρια μας και δεν με αφήνει ακόμη να αισθάνομαι άνετα ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αναπόφευκτα προς τον στόχο μας του 2%», δήλωσε ο Bostic σε ομιλία του την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. «Αυτό μπορεί να ισχύει για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν η έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ του Ιανουαρίου αποδειχθεί ότι αποτελεί παρέκκλιση». Οι αξιωματούχοι της Fed πέρασαν μεγάλο μέρος των πρώτων επτά εβδομάδων του έτους πιέζοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος Τζέρομ Πάουελ (Jerome Powell) δήλωσε ότι η Fed χρειάζονται περισσότερα προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι όντως πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει για διάφορους κινδύνους που θα μπορούσαν να κρατήσουν τον πληθωρισμό κολλημένο πάνω από το 2%.

Αν και η ισχυρότερη από την αναμενόμενη πρόοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο θα μπορούσε να αποδειχθεί ακραία, ο Bostic δήλωσε ότι η έκθεση αποτελεί απόδειξη ότι ο αγώνας της Fed για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει.

«Χρειάζομαι περισσότερη εμπιστοσύνη προτού κηρύξω τη νίκη σε αυτή τη μάχη για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Bostic, ο οποίος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού της πολιτικής της Fed φέτος.

Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει η πρώτη μείωση να γίνει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επανέλαβε αυτή τη θέση την Πέμπτη και σημείωσε ότι είχε προβλέψει δύο μειώσει για το 2024 στην τελευταία τριμηνιαία σειρά οικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας. Οι συμμετέχοντες στην αγορά στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια από τον Ιούνιο.

«Η προσδοκία μου είναι ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά πιο αργά από τον ρυθμό που υπονοείται από το πού οι αγορές σηματοδοτούν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να βρίσκεται», δήλωσε στους Money Marketeers του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Αυτή τη στιγμή, η ισχυρή αγορά εργασίας και η μακροοικονομία προσφέρουν την ευκαιρία να εκτελεστούν αυτές οι αποφάσεις πολιτικής χωρίς καταπιεστικό επείγοντα χαρακτήρα».

Επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό

Αν και δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού και της πλήρους απασχόλησης είναι πιο ισορροπημένοι, προέτρεψε σε εγρήγορση στη μάχη για τον πληθωρισμό. Ο Bostic δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι πιο ευρείας βάσης από ό,τι θα προτιμούσε η Fed και σημείωσε ότι ο δείκτης μέσου πληθωρισμού της Dallas Fed, ο οποίος εξαλείφει τις ακραίες τιμές, υποδηλώνει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 2%.

Διαβάστε περισσότερα: Αποπληθωρισμός ως νέα δοκιμασία μείωσης των επιτοκίων

Επισήμανε επίσης ανεπίσημα στοιχεία. Οι επιχειρηματικές επαφές φέρουν το «δαχτυλίδι της αναμενόμενης αισιοδοξίας – ίσως ακόμη και της συσσωρευμένης πληθωρισμού» που θα μπορούσε να εξαπολύσει μια έκρηξη ζήτησης που θα μπορούσε να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον πληθωρισμό, προειδοποίησε ο Bostic.

«Αυτό αποτελεί έναν νέο ανοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές μου, ο οποίος πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Bostic.

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν σε όλους τους τομείς τον Ιανουάριο -σε μηνιαία και ετήσια βάση- όπως και οι βασικές μετρήσεις, οι οποίες αφαιρούν το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας. Ένα βασικό υποσύνολο των τιμών των υπηρεσιών προχώρησε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών και το κόστος στέγασης θερμάνθηκε, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία την Τρίτη.

Ο Bostic δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί τα υπόλοιπα στη διευκόλυνση αντίστροφης συμφωνίας επαναγοράς μίας ημέρας – ένας βασικός δείκτης ρευστότητας – τα οποία έπεσαν κάτω από τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021. Η αποστράγγιση της διευκόλυνσης θα βοηθήσει να καθοδηγήσει την απόφαση των φορέων χάραξης πολιτικής ως προς τον κατάλληλο χρόνο για να αρχίσει να επιβραδύνει και τελικά να σταματήσει την εκκαθάριση του ισολογισμού της.

«Αυτό που προσπαθώ να προσέξω και να καταλάβω είναι σε ποιο βαθμό πλησιάζουμε στο όριο όπου δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετή ρευστότητα, όπου μπορεί να μην υπάρχει αρκετή ρευστότητα για να λειτουργήσουν οι αγορές χρήματος μας με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν», δήλωσε ο Bostic. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις