Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αγρότες: Οι ευρωβουλευτές «έσπασαν» το μπλόκο στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

Αγρότες: Οι ευρωβουλευτές «έσπασαν» το μπλόκο στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης
Φωτογραφία: Reuters

Ο συνασπισμός κεντροδεξιών, ακροδεξιών και συντηρητικών ευρωβουλευτών απέτυχε την Τρίτη (27.2.2024) να οδηγήσει σε καταψήφιση τον πολυσυζητημένο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αποκατάσταση της φύσης εν μέσω έξαρσης των διαδηλώσεων των αγροτών και ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν έναν ολοκληρωμένο νόμο για την επιδιόρθωση του οικοσυστήματος το 2022, με στόχο την αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ. Το 2023, η φιλοδοξία της πρότασης αποδείχτηκε υπερβολική – οι βουλευτές του κεντροδεξιού ΕΛΚ, διαμαρτυρήθηκαν, κερδίζοντας παραχωρήσεις όσον αφορά την έκταση της φιλοδοξίας του νόμου και τα χρονοδιαγράμματα. 

Τι προβλέπει ο νόμος – Το νεύμα προς τους αγρότες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS τον Μάιο του 2023, 20 εκατομμύρια πτηνά εξαφανίζονται από την Ευρώπη κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια.

Κατά την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον το 70-80% των πληθυσμών εντόμων έχουν εξαφανιστεί από περιοχές όπου κυριαρχούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η εντατική γεωργία, επισημαίνει μια διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Avian Research το 2021. Σύμφωνα με την νομοθετική πρόταση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιστρέψουν τη μείωση του πληθυσμού των επικονιαστών το αργότερο έως το 2030 και να επιδιώξουν μια αύξηση τουλάχιστον κάθε έξι χρόνια στη συνέχεια.

Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αναζωογόνηση τουλάχιστον του 30% των τυρφώνων έως το 2030 και το 50% έως το 2050. Επιπλέον, τρία δισ. περισσότερα δέντρα θα πρέπει να φυτευτούν στην ΕΕ και τουλάχιστον 25.000 χιλιόμετρα πλωτών οδών θα πρέπει να απελευθερωθούν.

Ωστόσο, μια ρήτρα «διακοπής έκτακτης ανάγκης» συμπεριλήφθηκε στο κείμενο, κατόπιν εντολής του ΕΛΚ, προκειμένου να επιτραπεί η αναστολή των στόχων για τα γεωργικά οικοσυστήματα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αυτή η ρήτρα θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί όταν η διαθεσιμότητα της γης δεν επαρκεί πλέον για να διασφαλίσει τη γεωργική παραγωγή που ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή κατανάλωση τροφίμων, ως ένα νεύμα προς τους αγρότες.

Η «ψαλιδισμένη» εκδοχή του νόμου εγκρίθηκε στο Στρασβούργο την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, καθώς 329 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ, με 275 ψήφους κατά.

«Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης είναι καθ’ οδόν… Είναι ένα πλήγμα για τους συντηρητικούς. η ευθυγράμμισή τους με τη δεξιά πτέρυγα απέτυχε», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μίκαελ Μπλος, σύμφωνα με το Euractiv.

Οι δυνάμεις που αντιτάχθηκαν

Οι πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλαν στην παραλίγο απόρριψη του νόμου συγκρότησαν μία κίνηση της τελευταίας στιγμής με κεντρικό πυλώνα την κεντροδεξιά.

Παρά το γεγονός ότι συνδιαπραγματεύτηκε τον νόμο, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι «είναι κακοσχεδιασμένος και δεν ήταν ποτέ στο ύψος των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας».

Το ΕΛΚ αποδίδει τη αντίθεσή του στο νόμο στην κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. «Δεν θέλουμε νέες και περισσότερες μορφές γραφειοκρατίας και υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους αγρότες», ανέφερε.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις