Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

ΕΕ: Απειλές από την Ρωσία για την συμφωνία 270 εκατ. ευρώ με την Αρμενία – «Πατάει γκάζι» η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

ΕΕ: Απειλές από την Ρωσία για την συμφωνία 270 εκατ. ευρώ με την Αρμενία – «Πατάει γκάζι» η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Απειλές από το Κρεμλίνο προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για συμφωνία 270 εκατ. ευρώ με την Αρμενία προκειμένου να διακόψει τις σχέσεις με την Ρωσία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μέρος «μιας νέας και φιλόδοξης ατζέντας εταιρικής σχέσης».

Η απόφαση της ΕΕ έρχεται καθώς η Αρμενία αγωνίζεται για να διακόψει τους δεσμούς της με τον πρώην σύμμαχό της, τη Ρωσία, η οποία κατέχει μεγάλο μέρος του ενεργειακού της δικτύου και υποδομής, αλλά δεν παρενέβη εν μέσω της αντιπαράθεσης με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία, έχοντας ουσιαστικά αναστείλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική συμμαχία CSTO υπό την ηγεσία της Ρωσίας, έχει προσκαλέσει στρατεύματα των ΗΠΑ να εκπαιδευτούν στη χώρα, έστειλε βοήθεια στην Ουκρανία και μάλιστα πρότεινε ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί η ίδια στην ΕΕ.

Το Κρεμλίνο απείλησε την Αρμενία με «αρνητικές συνέπειες» ενώ δήλωσε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να προσελκύσουν την Αρμενία τους τελευταίους 18 μήνες ήταν «ανεύθυνες και καταστροφικές».

Η κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας-Αρμενίας, με την εμπλοκή της ΕΕ, έρχεται σε μία στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη του μέσα στο Σαββατοκύριακο, προχώρησε σε απελπισμένη έκκληση για στρατιωτική βοήθεια από την Δύση καθώς η χώρα του «στερεύει» από αμυντικούς πυραύλους και είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να χαθεί ο πόλεμος απέναντι στη Ρωσία.

«Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ανέφερε ιδιαίτερα την ανάγκη για πυραύλους Patriot, λέγοντας ότι θα χρειαστούν άλλα 25 από τα συστήματα των ΗΠΑ.

«Πατάει γκάζι» η ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για πολεμικό εξοπλισμό, η ΕΕ ανεβάζει ταχύτητα στην παραγωγή των όπλων. Η Γαλλία, που υπό την καθοδήγηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει πρωτοστατήσει σε αυτή την κίνηση, έχει βάλει μπρος για να διπλασιάσει την παραγωγή ενός από τα πιο δημοφιλή στρατιωτικά εξαρτήματα, τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης Ground Master, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής ενίσχυσης της αμυντικής παραγωγής ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάγκη αναβάθμισης των ευρωπαϊκών στρατών μετά από χρόνια παραμέλησης, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Η γαλλική βιομηχανία άμυνας και ασφάλειας έχει πουλήσει 200 ραντάρ GM παγκοσμίως σε 32 διαφορετικές χώρες από το 2008, εκ των οποίων 40 μόνο το 2023. Η Ουκρανία αγόρασε επίσης ένα σύστημα GM 200 πέρυσι.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε τις εταιρείες να παράγουν περισσότερα όπλα, ταχύτερα και φθηνότερα.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν στα σοβαρά την απόφαση να καταστήσουν τους στρατούς τους ετοιμοπόλεμους και η Ουκρανία δίνει έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Ρωσίας, τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης είναι απαραίτητο εργαλείο.

Γάλλος αξιωματούχος, μιλώντας στο Politico, περιέγραψε τα ραντάρ ως «το πρώτο δομικό στοιχείο για τη διασφάλιση της κυριαρχίας στον εναέριο χώρο».

Τα συστήματα GM της Thales, τα οποία είναι κινητά και συνήθως τοποθετούνται σε φορτηγά, διαθέτουν πλήρως ψηφιακό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, ικανό να εντοπίζει στόχους από πολύ μεγάλα έως πολύ χαμηλά υψόμετρα. Εντοπίζει τα πάντα, από χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη υψηλής ευελιξίας τακτικής χρήσης μέχρι μη συμβατικές συσκευές, όπως UAV ή πυραύλους cruise.

Τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης της Thales αποτελούν επίσης βασικό στοιχείο της πρόσφατης προσπάθειας της Γαλλίας να εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς της με χώρες που προηγουμένως βρίσκονταν υπό την επιρροή της Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες, το Παρίσι πούλησε τρία GM 200 στην Αρμενία και ένα στη Μολδαβία – η πρώτη φορά που η χώρα αγόρασε δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Μολδαβία πρόκειται να αποκτήσει άλλο ένα που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις