Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εμπορικά ακίνητα: Μυρίζει «μπαρούτι» στους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street 

Εμπορικά ακίνητα: Μυρίζει «μπαρούτι» στους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street 

Μια βραδυφλεγής «βόμβα» αναπτύσσεται στο  τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ φέρνοντας αναμνήσεις από το 2008, καθώς διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα «κόκκινα» εμπορικά δάνεια ακινήτων υπερβαίνουν πλέον τα αποθεματικά κινδύνου στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μετά από μια απότομη αύξηση στις καθυστερήσεις πληρωμών που συνδέονται με γραφεία, εμπορικά κέντρα και άλλα ακίνητα.

Τα μέσα αποθεματικά ζημίας στους έξι «κολοσσούς» των ΗΠΑ, Wall Street,  JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν μειωθεί από 1,60 δολάρια σε 90 σεντ για κάθε δολάριο χρέους εμπορικών ακινήτων για το οποίο ο δανειολήπτης αθετεί τις υποχρεώσεις πληρωμής τουλάχιστον 30 ημέρες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αποθεματικά είναι οι προβλέψεις που κάνουν οι τράπεζες για να καλύψουν πιθανές μελλοντικές ζημίες από καθυστερήσεις.

Η απότομη επιδείνωση σημειώθηκε τον προηγούμενο χρόνο, αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμπορικών ακινήτων για τις έξι μεγάλες τράπεζες σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 9,3 δισ. δολάρια.

Ο Michael Barr, επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας στην Fed, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές αρχές «έχουν επικεντρωθεί στενά στον δανεισμό εμπορικών ακινήτων των τραπεζών», συμπεριλαμβανομένου του αν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την προστασία έναντι πιθανών μελλοντικών απωλειών.

Στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, η αξία των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με γραφεία, mall, διαμερίσματα και άλλα εμπορικά ακίνητα υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι στα 24,3 δισ. δολάρια, από 11,2 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ συνολικά διατηρούν τώρα αποθεματικά 1,40 δολαρίου για κάθε δολάριο «αθετημένων» εμπορικών δανείων σε ακίνητα, από 2,20 δολάρια πριν από ένα χρόνο, και οι τράπεζες με τη χαμηλότερη κάλυψη αναγκάστηκαν να απορροφήσουν πιθανές απώλειες από εμπορικά ακίνητα μετά από περισσότερο από επτά χρόνια.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η New York Community Bank έχασε περισσότερο από το 50% της αξίας της, αφού ανακοίνωσε εκατοντάδες εκατομμύρια πιθανές ζημίες οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί προηγουμένως στο χαρτοφυλάκιο δανείων εμπορικών ακινήτων της.

Παραδοσιακά, οι τράπεζες και οι αρχές καθορίζουν τις προβλέψεις ανά κατηγορία δανείων και ιστορικά ποσοστά ζημιών. Οι τράπεζες διατηρούν υψηλότερα αποθεματικά -για παράδειγμα, 10%- για δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις, όπως πιστωτικές κάρτες, σε σύγκριση με 2 ή 3% για δάνεια για εμπορικά ακίνητα, τα οποία έχουν χαμηλότερα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το να βασίζονται σε ιστορικά ποσοστά ζημιών για τα εμπορικά ακίνητα -ιδίως γραφεία-στον απόηχο της πανδημίας μπορεί να είναι επικίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βασίζουν τα αποθεματικά στα τρέχοντα επίπεδα καθυστερήσεων.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι είναι προετοιμασμένοι καθώς τα αποθεματικά τους έναντι των καθυστερήσεων ήταν υψηλότερα από ό,τι χρειάζονταν πριν από ένα χρόνο και τώρα μειώνονται καθώς αυξάνονται οι καθυστερήσεις ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να επικεντρώνονται στην έκθεση των μικρών και μεσαίων τραπεζών.

Ο CEO της Bank of America, Brian Moynihan, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η τράπεζα είχε εντοπίσει χρέη μόλις 5 δισ. δολαρίων που συνδέονταν με κτίρια σε τομείς της αγοράς ακινήτων όπου οι τιμές είχαν πέσει, θεωρώντας πως ο αριθμός είναι μικρός για μια τράπεζα που κέρδισε σχεδόν 30 δολάρια δισ. πέρυσι και έχει περισσότερα από 3,2 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό το μήνα, ωστόσο, η BofA ανακοίνωσε ότι οι αθετήσεις πληρωμών σε δάνεια που συνδέονται με κτίρια γραφείων, διαμερισμάτων και άλλων μη οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 50% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους στα 2,1 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, η τράπεζα μείωσε τα αποθεματικά της για ζημίες για αυτά τα δάνεια κατά 50 εκατ. δολάρια, σε κάτι λιγότερο από 1,3 δισ. δολάρια.

Ο Richard Barkham, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία εμπορικών ακινήτων CBRE, δήλωσε ότι στον κλάδο, «οποιαδήποτε συρρίκνωση στις προβλέψεις, θα ήταν βασικά λάθος συμπεριφορά». Οι τράπεζες θα μπορούσαν να χάσουν έως και 60 δισ. δολάρια από δάνεια για εμπορικά ακίνητα τα επόμενα πέντε χρόνια, υπολόγισε, περίπου το διπλάσιο των 31 δισ. δολαρίων που έχουν διακρατήσει για αυτές τις απώλειες δανείων, σύμφωνα με το BankRegData.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις