Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Οι επενδύσεις της Κίνας δε θα επηρρεαστούν από τις συμφωνίες με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ

Φιλιππίνες: Οι επενδύσεις της Κίνας δε θα επηρρεαστούν από τις συμφωνίες με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ

Οι επενδύσεις της Κίνας στις Φιλιππίνες δε θα επηρρεαστούν από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που εξασφάλισαν οι Φιλιππίνες με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της χώρας, Φερδινάνδου Μάρκου τζούνιορ.

«Αυτή (η τριμερής συμφωνία) είναι ξεχωριστή από την οποιαδήποτε συμφωνία που έχει προταθεί ή από εν δυνάμει κινεζικές επενδύσεις στις Φιλιππίνες.

Όπως το βλέπω, πως θα μπορούσε να επηρεάσει; Δεν νομίζω ότι θα έχει επιπτώσεις κατά τον οποιονδήποτε τρόπο» υπογράμμισε ο Μάρκος στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μετά από την διάσκεψη.

Ο Μάρκος επισήμανε στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι «αυτή η τριμερής συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική», μία ημέρα μετά από την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, στην πρώτη τριμερή διάσκεψη ΗΠΑ-Φιλιππίνων-Ιαπωνίας.

«Η συμφωνία πρόκειται να αλλάξει την δυναμική που βλέπουμε στην περιοχή, στην ένωση κρατών ASEAN στην Ασία, αλλά και γύρω από τη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε ο Μάρκος αναφερόμενος στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά της Κίνας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, μέσω της οποίας καταγράφεται θαλάσσιο εμπόριο οικονομικού ύψος άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ υπάρχουν πολλαπλές διεκδικήσεις και διαφωνίες για την αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις