Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Γαλλία: Δημοσιονομική κρίση και προσεχώς περικοπές δαπανών άνω των 10 δισ. ευρώ

Γαλλία: Δημοσιονομική κρίση και προσεχώς περικοπές δαπανών άνω των 10 δισ. ευρώ

Μετά από δεκαετίες δαπανών πέρα από τις δυνατότητές της, η Γαλλία πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να δείξει πώς θα αποφύγει μια δημοσιονομική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την πιστοληπτική της ικανότητα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη: οι αγαπημένες δημόσιες υπηρεσίες της Γαλλίας εξετάζονται για περικοπές δαπανών, την στιγμή που ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του ετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες – ένας πιθανός στόχος για οργισμένες διαδηλώσεις στους δρόμους.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι οι έκτακτες περικοπές δαπανών ύψους 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προταθεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους δεν θα είναι αρκετές και ότι θα χρειαστεί να νομοθετηθούν νέα μέτρα. Αλλά ακόμη και με τις κρατικές δαπάνες, που με την πάροδο των ετών έφτασαν το 57% της εθνικής παραγωγής, το υψηλότερο από κάθε αναπτυγμένη οικονομία- η εύρεση λύσεων για τις περικοπές θα είναι επώδυνη.

Μεταξύ των υπηρεσιών που ξεχώρισε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είναι οι ιατρικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ταξί που μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες Γάλλους ασθενείς από και προς τα ραντεβού – με το κράτος να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των τελών.

Ο Λεμέρ λέει ότι η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να αντέξει τέτοιες ασάφειες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος των ιατρικών μεταφορών για τον γηρασμένο πληθυσμό της χώρας στα 6 δισ. ευρώ ετησίως – σχεδόν διπλάσιο από τον συνολικό προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού.

Όμως, οι οδηγοί ταξί, εξαγριωμένοι που τα κρατικά ρυθμιζόμενα τιμολόγια για τις ιατρικές μεταφορές έχουν παγώσει από το 2018, αντεπιτίθενται. Έχουν ήδη κλείσει δρόμους σε μεγάλες πόλεις φέτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας και σχεδιάζουν μεγαλύτερη αναστάτωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις