Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Γερμανία: «Κουμπαρά» με έσοδα από επενδύσεις κεφαλαίων συστήνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη στήριξη των συντάξεων

Γερμανία: «Κουμπαρά» με έσοδα από επενδύσεις κεφαλαίων συστήνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη στήριξη των συντάξεων

Μετά από μακρόχρονο αγώνα, η κυβέρνηση στη Γερμανία συμφώνησε σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για τις συντάξεις.

Το εν λόγω πακέτο της κυβέρνησης στη Γερμανία προβλέπει αφενός τη σταθεροποίηση του επιπέδου των υποχρεωτικών συντάξεων και αφετέρου η δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στο σύστημα υποχρεωτικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Xάιλ (Hubertus Heil, SPD) έστειλε τώρα ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στα άλλα υπουργεία προς έγκριση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το επίπεδο των συντάξεων θα συνεχίσει να σταθεροποιείται στο 48% (σ.σ. ποσοστό αναπλήρωσης μισθού από τη σύνταξη) μέχρι το 2039, ενώ η λεγόμενη «γραμμή συγκράτησης» θα τεθεί σε ισχύ για τελευταία φορά κατά την αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2040. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλάζει για το σκοπό αυτό τον λεγόμενο τύπο αναπροσαρμογής των συντάξεων.

Ο παράγοντας βιωσιμότητας, ο οποίος χρησιμοποιείται για την κατανομή των πρόσθετων οικονομικών επιβαρύνσεων που προκαλούνται από τη δημογραφική αλλαγή μεταξύ των συνεισφερόντων και των συνταξιούχων, θα καταστεί ανενεργός μόλις επιτευχθεί η «γραμμή» του 48% (σ.σ. ποσοστό αναπλήρωσης μισθού από τη σύνταξη). Αυτό σημαίνει ότι οι συνεισφέροντες και οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος από ό,τι η γενιά των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίπεδο των συντάξεων θα μειωθεί στο 46,9% (σ.σ. ποσοστό αναπλήρωσης μισθού από τη σύνταξη) έως το 2030 και περαιτέρω στο 45,4% έως το 2035.

Ως αποτέλεσμα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει μια προσωρινή σημαντική αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών από το σημερινό 18,6%. Το ποσοστό εισφορών περιορίζεται στο μέγιστο 20% έως το 2025 από τη «διπλή γραμμή στάσης» του μεγάλου συνασπισμού.

Επικριτές, όπως ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Handelsblatt (HRI) και πρώην σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα συντάξεων, Μπερτ Ρίπουρτ (Bert Rürup), υποστηρίζουν ότι η σταθεροποίηση του επιπέδου των συντάξεων δεν βοηθά στην καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων που προπαγανδίζει η κυβέρνηση συνασπισμού.

Δεν αλλάζει η αρχή της ισοδυναμίας, δηλαδή το γεγονός ότι το ποσό της σύνταξης μετριέται με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές. Όσοι έχουν καταβάλει πολλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λαμβάνουν επίσης υψηλή σύνταξη και το αντίστροφο.

Εκτός από τη σταθεροποίηση του θεσμοθετημένου επιπέδου των συντάξεων, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη δημιουργία του λεγόμενου «κεφαλαίου γενεών». Για το σκοπό αυτό, η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει δάνεια συνολικού ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Ένα ίδρυμα που εδρεύει στο Ταμείο Χρηματοδότησης της Διαχείρισης Πυρηνικών Αποβλήτων (Kenfo) θα επενδύσει τα χρήματα με γνώμονα την απόδοση και θα δημιουργήσει ένα απόθεμα κεφαλαίου. Δεδομένου ότι το ταμείο διαθέτει εμπειρία στη δημιουργία και διαχείριση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιεί την τεχνογνωσία του.

Τα έσοδα από το ταμείο πρόκειται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των συνταξιοδοτικών εισφορών από τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Η επίπτωση στο ποσοστό εισφορών είναι πιθανό να είναι χαμηλή, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του ενεργητικού του ταμείου σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035.

Το SPD και οι Πράσινοι αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό το κεφάλαιο των γενεών για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Handelsblatt. Πάνω απ’ όλα, επέμεναν ότι δεν θα πρέπει να μπουν εισφορές στο κεφάλαιο, όπως το FDP σκόπευε με την αρχική του ιδέα για την κεφαλαιακή σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας Χάιλ είχε ήδη διαβεβαιώσει σε συνέντευξή του το περασμένο φθινόπωρο ότι η κυβέρνηση «δεν θα επενδύσει ούτε ένα σεντ από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε μετοχές».

Ωστόσο, οι επικριτές είχαν επίσης επισημάνει ότι το κεφαλαιακό απόθεμα θα έπρεπε να φτάσει σε πολύ μεγάλες διαστάσεις για να μπορέσει το εισόδημα από τις επενδύσεις να ανακουφίσει καθόλου την επιβάρυνση των συνεισφερόντων.

Στην πρώτη δέσμη συνταξιοδοτικών μέτρων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη εισαγάγει βελτιώσεις για τους δικαιούχους συντάξεων μειωμένης εισοδηματικής ικανότητας το 2022 και επανάφερε τον λεγόμενο συντελεστή αναπλήρωσης.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις