Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Γερμανία – Κρίση ακινήτων: Η Pfandbriefbank ακυρώνει το μέρισμα της

Γερμανία – Κρίση ακινήτων: Η Pfandbriefbank ακυρώνει το μέρισμα της

Η γερμανική τράπεζα επένδυσης στην αγορά ακινήτων, Pfandbriefbank (PBB) προτίθεται να καταβάλει τα κουπόνια για τα ομόλογα υψηλού κινδύνου παρά τις υψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, αλλά παράλληλα αναμένει επίσης επιβαρύνσεις φέτος.

Η κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων γραφείων έχει, όμως, συνέπειες για τους μετόχους της Deutsche Pfandbriefbank (PBB), καθώς ακυρώνει το μέρισμά του. «Προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική της ευρωστία σε αυτή την όψιμη φάση του κύκλου των ακινήτων προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, η τράπεζα παραιτείται από τη διανομή μερίσματος για το οικονομικό έτος 2023 και διατηρεί τα κέρδη της», ανακοίνωσε η PBB.

Τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας μειώθηκαν περισσότερο από το μισό, από 213 εκατ. ευρώ σε 90 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω των υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Παράλληλα, τα λεγόμενα κέρδη ρευστοποίησης αυξήθηκαν από 15 εκατ. ευρώ σε 85 εκατ. ευρώ, εκτός από την αύξηση των λοιπών εσόδων σε 32 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτές τις έκτακτες επιδράσεις, η Pfandbriefbank θα ήταν πιθανότατα στο κόκκινο, καθώς τόσο τα έσοδα από τόκους όσο και τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν ελαφρώς πέρυσι.

Η τράπεζα ορίζει τα κέρδη ρευστοποίησης ως έσοδα από αποζημιώσεις για πρόωρα αποπληρωμένα δάνεια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή μέτρα διαχείρισης χρέους, όπως η επαναγορά ομολόγων. Ορισμένοι αναλυτές είχαν ήδη προβλέψει ιδιαίτερα την επαναγορά ομολόγων. Τα ομόλογα είναι τίτλοι με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να δανειστούν χρήματα από τους επενδυτές.

Στην PBB, οι τιμές των ομολόγων ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές ή να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση ζημιών σε περιόδους κρίσης, έχουν μειωθεί. Τα ομόλογα αυτά κόστισαν πρόσφατα περίπου το ένα πέμπτο του ποσού αποπληρωμής τους. Έτσι, εάν η PBB επένδυε 1.000 ευρώ για την επαναγορά τέτοιων ομολόγων, το επίπεδο του χρέους της θα μειωνόταν κατά 5.000 ευρώ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε έκτακτα έσοδα περίπου 4.000 ευρώ.

Πολλοί επενδυτές φοβήθηκαν ότι η PBB δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει τους τόκους αυτών των πολύ επικίνδυνων ομολόγων. Αυτό είναι επίσης πιθανό με τέτοιους τίτλους σε χρόνια κρίσης. Ωστόσο, η ανησυχία ήταν αβάσιμη. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πλήρωνε το κουπόνι για το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, το λεγόμενο ομόλογο AT1, τον Απρίλιο. Η τράπεζα «προς το παρόν πληροί με άνεση τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το ομόλογο αυτό», όπως ανέφερε.

Η χρηματοδότηση έργων από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία αποτελεί βάρος

Η μείωση των κερδών της Pfandbriefbank οφείλεται στη δραματική αύξηση των προβλέψεων κινδύνου για επισφαλή δάνεια. Αυτές ανήλθαν σε 212 εκατ. ευρώ το 2023, σχεδόν πενταπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Αυτό επηρέασε κυρίως τη χρηματοδότηση ακινήτων στις ΗΠΑ και τη χρηματοδότηση έργων στη Γερμανία», δήλωσε η τράπεζα.

Η τράπεζα αναμένει ότι η αγορά θα παραμείνει δύσκολη φέτος. Η κατάσταση παραμένει «δύσκολη»: «Στις ΗΠΑ, η PBB αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ οι προσαρμογές των τιμών στην Ευρώπη είναι πιθανό να είναι πιο μετριοπαθείς, όπως και το 2023», αναφέρει η τράπεζα.

Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα θεωρεί ότι η πρόβλεψη κινδύνου για το τρέχον έτος θα είναι χαμηλότερη από την περσινή, αν και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι πάνω από τον μέσο όρο. Τα κέρδη είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν. «Έχουμε μια ρεαλιστική άποψη για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της», δήλωσε η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Κάι Βολφ (Kay Wolf). «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα περάσουμε καλά αυτή την ομολογουμένως δύσκολη φάση της αγοράς», δήλωσε.

Η τράπεζα ανακοίνωσε πέρυσι ότι η Wolf θα διαδεχόταν τον Andreas Arndt στη θέση του CEO φέτος, λίγο πριν τρομάξει τους επενδυτές με μια προειδοποίηση για τα κέρδη της. Τις τελευταίες εβδομάδες, η PBB είχε γίνει στόχος short sellers που στοιχημάτιζαν σε πτώση της τιμής της μετοχής του χρηματοδότη ακινήτων.

Κατά καιρούς, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν περισσότερο σε μια πτώση της τιμής της μετοχής της PBB από ό,τι συνέβαινε με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη γερμανική μετοχή. «Η κατάσταση της PBB, με το ισχυρό κεφάλαιο και τη ρευστότητά της, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα μπορούσαν να υποδηλώσουν οι τελευταίες εξελίξεις των τιμών στην κεφαλαιαγορά», υπογράμμισε ο Wolf. Η PBB δεν θα χρειαστεί πλέον να αναχρηματοδοτηθεί χωρίς εξασφαλίσεις στην κεφαλαιαγορά φέτος.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις