Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Γερμανία – Μακρόν: Οι «μακάβριες» δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την ΕΕ και ο Σολτς

Γερμανία – Μακρόν: Οι «μακάβριες» δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την ΕΕ και ο Σολτς
Φωτογραφία: Reuters

Η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στη Γερμανία Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, τη Δρέσδη και το Μύνστερ δεν είναι μόνο συμβολισμός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να πείσει τη Γερμανία και τoν καγκελάριο για την ευρωπαϊκή του πορεία, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Μετά την προσγείωση στο Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έγινε δεκτός για πρώτη φορά με στρατιωτικές τιμές, αλλά με το χειροκρότημα μαθητών και φοιτητών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε την Κυριακή στο φεστιβάλ πολιτών στο Ράιχσταγκ, το οποίο γιορτάζει τα 75 χρόνια του Βασικού Νόμου. Είναι «μεγάλη τιμή» για εκείνον να είναι μέρος αυτής της εκδήλωσης.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, την πρώτη από Γάλλο πρόεδρο εδώ και 24 χρόνια. Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στο πλευρό του Μακρόν ότι η επίσκεψη ήταν «απόδειξη του βάθους της γερμανογαλλικής φιλίας».

Αλλά παρά τη φιλία, οι πρόεδροι της Γαλλίας θα ασχοληθούν επίσης με τις πολιτικές διαφορές μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου στο ταξίδι – αν και μόνο μετά από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με τον Σταϊνμάιερ.

Κοινό θεματολόγιο για την ΕΕ ως στόχο

Την Τρίτη (29.05.24), ο Mακρόν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) θα συναντηθούν στη συνέχεια με τα υπουργικά συμβούλιά τους για το γαλλογερμανικό Συμβούλιο Υπουργών στο Meseberg.

Θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή για την επεξεργασία της νέας ατζέντας της ΕΕ μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ωστόσο, δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για γερμανογαλλικές πρωτοβουλίες για το αποξενωμένο δίδυμο Σολτς και Μακρόν.

«Οι περιορισμοί στο πολιτικό ημερολόγιο αυξάνονται σημαντικά. Αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα», λέει ο Ερίκ – Αντρέ Μαρτίν (Éric-André Martin) του think tank Institut Français des Relations Internationales (Ifri).

Στη Γερμανία, οι εκλογές της Bundestag θα διεξαχθούν το επόμενο έτος. Ο Μακρόν εξακολουθεί να είναι στην εξουσία μέχρι το 2027. Όσο πλησιάζει στο τέλος της θητείας του, τόσο περισσότερο μειώνεται το περιθώριο ελιγμών του ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας.

Η πολιτικός του FDP Σάντρα Βίζερ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επίσημη επίσκεψη του Μακρόν για να αντιδράσει στην ομιλία του για την Ευρώπη στη Σορβόννη στα τέλη Απριλίου.

Στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο πρόεδρος είχε προειδοποιήσει για μια «θνητή Ευρώπη». Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι πρέπει να οικοδομήσουν μια «αξιόπιστη άμυνα».

Ο πρόεδρος της Γαλλο-Γερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (DFPV ), Νιλς Σμιντ (SPD) δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψη και ειδικά το Συμβούλιο Υπουργών ήταν μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστεί για το χρόνο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές: «Ειδικότερα, πρόκειται για την εξασφάλιση στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία μακροπρόθεσμα και τη συζήτηση περαιτέρω δομικών στοιχείων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας».

Οι πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική είναι επίσης σημαντικές: «Εδώ είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τη δημιουργία εργοστασίων μπαταριών και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ και την Κίνα».

Κύκλοι των Ηλυσίων λένε ότι το ταξίδι του Μακρόν στη Γερμανία του προσφέρει την ευκαιρία να “συνεχίσει τον γαλλογερμανικό διάλογο σχετικά με τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της ομιλίας της Σορβόννης”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε προειδοποιήσει κατά μιας “θνησιγενούς Ευρώπης” στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι πρέπει να οικοδομήσουν μια “αξιόπιστη άμυνα”.

Στον ανταγωνισμό με την Ασία και τις ΗΠΑ, η ΕΕ χρειάζεται μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική – και ένα “τέλος στην αφέλεια” στις εμπορικές σχέσεις.

Η προειδοποίηση του Μακρόν: Η μοίρα της Ευρώπης σε έναν “δραματικά” μεταβαλλόμενο κόσμο εξαρτάται από αποφάσεις “που πρέπει να ληφθούν τώρα”. Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης την προειδοποίησή του στην ομάδα φοιτητών στο Βερολίνο χθες (25.05.24): “Πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη μας μπορεί να πεθάνει”.

Ο Σολτς είχε μιλήσει για “καλές παρορμήσεις” μετά την ομιλία αυτή και η καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρόεδρο για ένα ιδιωτικό δείπνο στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, δεν ανέλυσε τις πολυάριθμες προτάσεις λεπτομερώς δημοσίως – γεγονός που πιθανώς οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι το Παρίσι και το Βερολίνο απλώς δεν συμφωνούν σε πολλά σημεία:

• Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, η Γερμανία θέλει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία Mercosur με τη Νότια Αμερική, αλλά ο Μακρόν το μπλοκάρει. Ο πρόεδρος κάνει εκστρατεία για σκληρότερη δράση κατά της Κίνας, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος είναι επιφυλακτική απέναντι σε μέτρα όπως οι δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

• Ο Μακρόν μπορεί να φανταστεί την ανάληψη νέου κοινού χρέους στην Ευρώπη για επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες και βοήθεια για την Ουκρανία- για τον Σολτς και τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), αυτό είναι θέμα ταμπού.

• Οι ιδέες του Μακρόν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε επίσης να επιδιώκει την ανάπτυξη και την προστασία του κλίματος ως στόχους νομισματικής πολιτικής παράλληλα με τη σταθερότητα των τιμών στην εντολή της απορρίφθηκαν επίσης αμέσως στο Βερολίνο.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) και ο Γάλλος συνάδελφός του Μπρούνο Λε Μερ (Bruno Le Maire) δημοσίευσαν ένα γαλλογερμανικό έγγραφο για μια «ώθηση για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» στην ΕΕ πριν από την επίσημη επίσκεψη. Αυτό θα απαιτούσε επίσης «μαζικές επενδύσεις», λέει.

Στην περίπτωση των κρατικών κονδυλίων, το μόνο πράγμα που μπορούσε να συμφωνηθεί ήταν ότι «τα δημόσια μέσα στήριξης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο». Το έγγραφο των Λε Μερ και Χαμπεκ είναι διανθισμένο με τέτοιες αόριστες δηλώσεις – και δεν έχει συμφωνηθεί ως κοινή θέση εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Λόγω αυτών των διαφορών, ο εμπειρογνώμονας του IFRI, Μάρτιν, είναι σκεπτικός ότι το γερμανογαλλικό Συμβούλιο Υπουργών θα επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι πρόσφατα σημειώθηκε κινητικότητα σε έναν προβληματικό τομέα: τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών. Στα τέλη Απριλίου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius (SPD) και ο Γάλλος ομόλογός του Sébastien Lecornu συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία στο μακροχρόνιο έργο αρμάτων μάχης MGCS.

Και θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος: το Βερολίνο και το Παρίσι φέρεται να κινούνται πιο κοντά στις συνομιλίες για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Σολτς είχε σπεύσει να προχωρήσει το φθινόπωρο του 2022 με την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας του Ουρανού», στην οποία οι Γάλλοι δεν συμμετέχουν.

Το Παρίσι ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένο που το Βερολίνο θέλει να βασιστεί σε τεχνολογία από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αντί για συστήματα από ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων.

Ο Σολτς δημοσίευσε ένα άρθρο επισκεπτών στον Economist πριν από την επίσημη επίσκεψη του Μακρόν. Σε αυτό, εξήρε την πρόταση του Γάλλου προέδρου για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Σήμερα (26.05.24), ο Σολτς δήλωσε στο Βερολίνο ότι το Βερολίνο και το Παρίσι θα προωθήσουν επίσης άλλα κοινά έργα στην ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τη «συμμαχία» του με τον Μακρόν για την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Ομιλία για την Ευρώπη στη Δρέσδη, Βραβείο Ειρήνης στο Münster

Ο Μακρόν ήθελε στην πραγματικότητα να έρθει το καλοκαίρι του 2023, αλλά έπρεπε να ακυρώσει το ταξίδι σε σύντομο χρονικό διάστημα εκείνη την εποχή λόγω των αναταραχών στη Γαλλία μετά τον θάνατο ενός εφήβου κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Και αυτή τη φορά, η ατζέντα ήταν ασταθής: Πριν από την επίσημη επίσκεψη, ο Μακρόν πέταξε στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος της Νέας Καληδονίας, το οποίο συγκλονίστηκε από διαμαρτυρίες κατά της εκλογικής μεταρρύθμισης.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος προσγειώθηκε στο Βερολίνο λίγο αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Τη Δευτέρα (27.05.24), ο Μακρόν θα ταξιδέψει στη Δρέσδη. Το Ελιζέ τονίζει ότι είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται τα ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Ο Μακρόν θέλει να δώσει μια ομιλία στη «νεολαία της Ευρώπης» μπροστά από την Frauenkirche στη Δρέσδη. Στους κύκλους των Ηλυσίων, ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος «θα απαντήσει για άλλη μια φορά στις προτάσεις και το όραμά του που παρουσίασε στη Σορβόννη». Την Τρίτη, ο πρόεδρος θα λάβει το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας στο Münster – πριν πραγματοποιήσει τις πολιτικές συνομιλίες στο Συμβούλιο Υπουργών στο Meseberg.

Εν τω μεταξύ, οι κύκλοι εξωτερικής πολιτικής στο Παρίσι προβληματίζονται για το αν ο Σολτς θα δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση στην ομιλία της Σορβόννης. «Αν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες παρεξηγήσεις», λέει ο Μαρτίν. «Ειδικά μετά το προηγούμενο του 2017».

Εκείνη τη χρονιά, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε ήδη δώσει μια κεντρική ομιλία για την Ευρώπη στη Σορβόννη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του – και στη συνέχεια περίμενε μάταια μια αντίδραση ή απάντηση από την τότε Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις