Τρίτη, 23 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Γερμανία: «Πνιγμένοι» στα χρέη όλο και περισσότεροι πολίτες – Αύξηση πτωχεύσεων κατά 12% σε ένα χρόνο

Γερμανία: «Πνιγμένοι» στα χρέη όλο και περισσότεροι πολίτες – Αύξηση πτωχεύσεων κατά 12% σε ένα χρόνο

Όλο και περισσότεροι πολίτες της Γερμανίας δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα κάτω από το βάρος συσσωρευμένων χρεών, καθώς οι κλυδωνισμοί των τελευταίων ετών διαπερνούν σταδιακά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ενώ οι κρατικές παροχές στη Γερμανία και οι τεράστιες αποταμιεύσεις κρατούσαν επί μακρόν τις οικονομικές δυσκολίες μακριά, η αντιστροφή της κρατικής στήριξης και η σταθερή διάβρωση της αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια αφήνουν έναν αυξανόμενο αριθμό νοικοκυριών «πνιγμένων» στα χρέη.

Η κλίμακα του προβλήματος σημαίνει ότι δεν είναι πλέον μόνο οι χαμηλόμισθοι ή οι άνθρωποι που λαμβάνουν επιδόματα που χρειάζονται βοήθεια: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από την υπερχρέωση, οι οποίοι προηγουμένως δεν ανήκαν ή σπάνια ανήκαν στο πελατολόγιο των συμβουλευτικών κέντρων – άνθρωποι με ασφαλή εργασία, αυτοαπασχολούμενοι ή ακόμη και άνθρωποι που έχουν δικό τους σπίτι», δήλωσε στο Bloomberg ο Ρόμαν Σλαγκ, σύμβουλος χρέους στο Άαχεν και εκπρόσωπος μιας εθνικής ένωσης παρόχων τέτοιων υπηρεσιών.

Οι ρίζες της επιδείνωσης βρίσκονται στην πανδημία και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρώτη ανέτρεψε τα οικονομικά πολλών εργαζομένων, ενώ η δεύτερη μετέτρεψε τη Γερμανία από ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ευρώπης στη μεγαλύτερη υστέρησή της, καθώς σταμάτησαν οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες στις οποίες στηριζόταν και το κόστος των εναλλακτικών λύσεων εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Ενώ η ύφεση έχει σχεδόν αποφευχθεί, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί μόνο το 2024, καθώς τα εισοδήματα των καταναλωτών συνεχίζουν να καλύπτουν την αύξηση των τιμών των ειδών καθημερινής ανάγκης. Η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προς το χρέος, εν τω μεταξύ, περιορίζει τα περιθώρια βοήθειας από τον προϋπολογισμό.

Περίπου 5,65 εκατ. άνθρωποι χαρακτηρίστηκαν ως υπερχρεωμένοι πέρυσι, σύμφωνα με την Creditreform. Ο φορέας συλλογής χρεών υπολογίζει ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2019, προσαρμοσμένα στις στατιστικές επιπτώσεις των πρόσφατων νομικών αλλαγών.

Μια έρευνα των μηνών Απριλίου-Μαΐου σε περισσότερα από 600 γραφεία συμβουλευτικής για χρέη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε επίσης ότι περισσότερα από τα μισά παρατηρούν αυξημένη ζήτηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Στη γειτονική Αυστρία, η ένωση συμβούλων χρέους δήλωσε ότι η διάθεση για έναρξη χρήσης υπηρεσιών εκτοξεύθηκε κατά 17% πέρυσι, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο Κλέμενς Μιτερλένερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση το 2024.

Τα αίτια εκεί βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη. Ενώ το κόστος διαβίωσης δεν έπαιζε σχεδόν καθόλου ρόλο μέχρι πρόσφατα, αναφέρεται ως σημαντικό από το 12% των νέων πελατών το 2023 – από 5% πέρυσι.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις