Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Γερμανία: «Σκληρή» στα λόγια απέναντι στη Ρωσία αλλά στη πρώτη θέση της ΕΕ σε εξαγωγές στη ρωσική αγορά

Γερμανία: «Σκληρή» στα λόγια απέναντι στη Ρωσία αλλά στη πρώτη θέση της ΕΕ σε εξαγωγές στη ρωσική αγορά

Στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατατάσσεται η Γερμανία στις εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία, σύμφωνα με στατιστικό άρθρο της Eurostat.

Παράλληλα, η Γερμανία βρίσκεται ακόμα και κάτω από την Ελλάδα σε εισαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία, παρά τη διαφορά μεγέθους και πληθυσμού με τη χώρα μας.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν κατακρημνιστεί εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που ακολούθησαν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, πλήττοντας σοβαρά τις εμπορικές σχέσεις με την χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνολικά, το εμπόριο μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021 και του πρώτου τριμήνου του 2024, η αξία των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 85%.

Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές πετρελαίου εκτός ΕΕ μειώθηκε από 30% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 3% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ποια κράτη μέλη πληρώνουν ακόμα «αδρά» τη Ρωσία

Η Ελλάδα, αν και με παραδοσιακά ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, κατατάσσεται πλέον στην 11η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ την προηγούμενη εβδομάδα, τον Μάρτιο 2024 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 140,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,3% σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 που ήταν 211,2 εκατ. ευρώ.

Στις τρεις πρώτες θέσεις των εισαγωγέων από τη Ρωσία, βρίσκεται η Ολλανδία με συνολική αξία 6,322 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Ουγγαρία με 5,760 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 4,062 δισ. ευρώ.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σλοβακία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Τσεχία. Αμέσως μετά ακολουθεί η Ελλάδα με αξία εισαγωγών 2,446 δισ. ευρώ ενώ στην 12η θέση βρίσκεται η Γερμανία με αξία εισαγωγών 2,354 δισ. ευρώ.

Πρώτη η Γερμανία εξαγωγές προς Ρωσία – Πέμπτη από το τέλος η Ελλάδα 

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων στη ρωσική αγορά είναι η Γερμανία με αξία 8,906 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Ιταλία με 4,660 δισ. ευρώ και η Πολωνία με 3,670 δισ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με εξαγωγές αξίας 2,851 δισ. ευρώ και ακολούθως το Βέλγιο με 2,638 δισ. ευρώ.

Αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην αξία των εξαγωγών της προς τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται μόλις στην πέμπτη θέση από το τέλος, με αξία εξαγωγών 96 εκατ. ευρώ.

Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις