Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αυξήθηκε πέραν του αναμενόμενου ο πληθωρισμός το Μάρτιο

ΗΠΑ: Αυξήθηκε πέραν του αναμενόμενου ο πληθωρισμός το Μάρτιο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα (10.4.2024) η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,7% μετά από αύξηση 3,8% τον Φεβρουάριο. Το κόστος στέγασης, το οποίο περιλαμβάνει τα ενοίκια, αυξήθηκε κατά 0,4%, αντιστοιχώντας στην αύξηση του Φεβρουαρίου. 

Έτσι λοιπόν, για τον μήνα Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι Αμερικανοί πλήρωσαν περισσότερο για βενζίνη και ενοικίαση κατοικίας, γεγονός που οδήγησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές να προβλέψουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο τρίτος συνεχόμενος μήνας ισχυρών ενδείξεων των τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σήμερα (10.4.2024) ακολούθησε την είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 3,8% από 3,9% τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Το επίμονα υψηλότερο κόστος διαβίωσης προβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. «Τα στοιχεία δεν απομακρύνουν εντελώς την πιθανότητα δράσης της Fed φέτος, αλλά σίγουρα μειώνουν τις πιθανότητες η Fed να μειώσει το επιτόκιο μίας ημέρας τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ο Phillip Neuhart, διευθυντής αγοράς και οικονομικής έρευνας στην First Citizens.

Η βενζίνη και η στέγη ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του ΔΤΚ. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,1%, αν και ο πληθωρισμός των ειδών παντοπωλείου παρέμεινε αμετάβλητος εν μέσω της μείωσης του κόστους του βουτύρου και των δημητριακών και προϊόντων αρτοποιίας, τα οποία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από το 1989.
Ωστόσο, οι τιμές για τα κρέατα και τα αυγά αυξήθηκαν. Υπήρξε μέτρια αύξηση στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις