Δευτέρα, 3 Ιουν.
33oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Ενωμένη» αντίδραση Ουάσιγκτον – Βρυξελλών κατά των βιομηχανικών πρακτικών της Κίνας ζητά η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ

ΗΠΑ: «Ενωμένη» αντίδραση Ουάσιγκτον – Βρυξελλών κατά των βιομηχανικών πρακτικών της Κίνας ζητά η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ
Φωτογραφια: Reuters

Συντονισμένη αντίδραση της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, κλπ.) στις βιομηχανικές πρακτικές της Κίνας ζητά υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν αντιδράσουν «στρατηγικά» και «ενωμένες» απέναντι στην Κίνα, «η επιβίωση των δυτικών εταιρειών θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε η Γέλεν στη Φρανκφούρτη σήμερα (21.05.24).

Η Δύση κατηγορεί την Κίνα ότι χρησιμοποιεί κρατικές επιδοτήσεις για να παράγει αγαθά σε αφθονία. Τα φθηνά προϊόντα θα διοχετεύονται στη συνέχεια προς τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δεχθούν τα προϊόντα και επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα ειδικούς δασμούς σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για παράδειγμα, αυξήθηκαν από 25% σε 100%.

Αυτό θα πρέπει εκ των πραγμάτων να μπλοκάρει το δρόμο για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, σημειώνει η Handelsblatt. Αναμένεται ότι οι Κινέζοι θα ανακατευθύνουν τα προϊόντα τους προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο αυξάνονται τώρα οι πιέσεις προς την Επιτροπή της ΕΕ.

Η αρχή των Βρυξελλών βλέπει τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κινεζικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ως πιθανή στρέβλωση της αγοράς και βρίσκεται στα πρόθυρα επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ίδια την Κίνα. Ωστόσο, όχι οριζόντια εναντίον όλων των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία, αλλά μόνο εναντίον μεμονωμένων κατασκευαστών που δεν συμμορφώνονται με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις