Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
Φωτογραφία-Reuters

Αποκλιμακώθηκε ο υποκείμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed προκειμένου να διαμορφώσει τη νομισματική πολιτική της.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, ο υποκείμενος πληθωρισμός όπως μετριέται με τον βασικό δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ακολουθώντας μια μέτρηση 0,5% τον Ιανουάριο.

Οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να «παρηγορηθούν» από την ήπια αύξηση του δείκτη πληθωρισμού των υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των μισθών εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Η βραδύτερη μέτρηση του πληθωρισμού είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση, αφού άλλες μετρήσεις έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές εντάθηκαν στην αρχή του έτους. Ακόμα κι έτσι, οι αξιωματούχοι της Fed αναζητούν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διαρκή πτωτική τάση και εν τω μεταξύ δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις